Biserica Romano-Catolică din Rwanda admite și regretă rolul jucat în genocidul din 1994

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Biserica Romano-Catolică din Rwanda admite și regretă rolul jucat în genocidul din 1994

Externe 21 Noiembrie 2016 / 17:10 1871 accesări

Biserica Romano-Catolică din Rwanda și-a cerut iertare pentru rolul jucat de unii membri ai săi în genocidul din anul 1994, în care 800.000 de etnici tutsi și moderați hutu au fost masacrați pe parcursul a 100 de zile, informează Associated Press, citată de Russia Today. Într-o declarație care marchează încheierea anului sfânt al iertării declarat de Papa Francisc, Conferința Episcopilor Catolici a admis pentru prima dată, duminică, faptul că membri ai Bisericii Catolice au plănuit, ajutat și chiar au contribuit la genocid. ”Ne cerem iertare, în numele tuturor creștinilor, pentru toate greșelile comise de Biserica Romano-Catolică. Regretăm că membri ai Bisericii noastre au încălcat îndemnurile Domnului. Iertați-ne pentru crima urii față de aproapele nostru de altă etnie. Nu am arătat că suntem o singură familie, ci ne-am omorât unii pe alții”, se arată în declarația respectivă.

Genocidul din Rwanda a început după ce avionul la bordul căruia se afla președintele Juvenal Habyarimana, din etnia hutu, a fost doborât. În doar câteva ore de la moartea președintelui, gărzile prezidențiale alături de membri ai forțelor armate și milițiile hutu au instituit blocaje rutiere și baricade, începând decimarea populației de etnie tutsi și chiar a unor membri hutu moderați, care se opuneau răzbunării prin sânge a morții președintelui. În 100 de zile, circa 800.000 de oameni nevinovați au fost masacrați. Unii au murit chiar de mâna preoților și călugărilor, după cum au declarat supraviețuitorii genocidului. Guvernul rwandez a declarat de asemenea că mulți au fost uciși chiar în bisericile și mănăstirile unde fugiseră ca să se adăpostească din calea violențelor.

Recunoașterea implicării Bisericii Catolice în genocidul din Rwanda este de o însemnătate majoră, după ani de zile în care a refuzat să mărturisească acest păcat, susținând că, dacă unii preoți catolici au fost implicați în genocid, Biserica în sine, ca instituție, nu a avut niciun rol.12