BNR: rata anuală a inflaţiei va coborî la 6% la sfârşitul trimestrului II al anului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

BNR: rata anuală a inflaţiei va coborî la 6% la sfârşitul trimestrului II al anului

Economie 16 Mai 2024 / 08:05 657 accesări

Banca Naţională a României anticipează că rata anuală a inflaţiei va coborî la 6% la finalul trimestrului II din 2024, urmând să scadă la 5% la sfârşitul trimestrului III al acestui an, conform Raportului trimestrial asupra inflaţiei, ediţia din mai 2024.

"Rata anuală a inflaţiei IPC se va menţine pe o traiectorie descendentă pe cvasitotalitatea intervalului proiecţiei, însă ritmul dezinflaţiei este prognozat să încetinească semnificativ, în special în a doua parte a acestuia. În structură, reducerea inflaţiei headline va fi determinată în principal de componenta inflaţiei de bază, anticipată în scădere pe tot intervalul proiecţiei, dar mai lentă anul viitor. În acelaşi timp, contribuţia componentelor exogene ale coşului la inflaţia totală se va menţine relativ constantă pe parcursul acestui an raportat la valoarea de la finele anului 2023 şi se va reduce în 2025. Traiectoria ratei anuale a inflaţiei IPC va fi afectată şi de efecte de bază asociate modificărilor de preţ din trecut: influenţe favorabile în trimestrul III 2024 şi trimestrul I 2025, respectiv nefavorabile în trimestrul IV 2024, când procesul dezinflaţionist înregistrează o cvasistagnare. În aceste condiţii, se anticipează o valoare de 4,9% pentru finele anului curent, de 3,5% pentru sfârşitul anului 2025 şi de 3,4% la orizontul proiecţiei, respectiv martie 2026", se arată înraport.

BNR menţionează că, din perspectiva ritmului dezinflaţiei, evoluţia proiectată implică o corecţie cu circa 2,8 puncte procentuale în intervalul martie 2024 - martie 2025 şi cu doar 0,4 puncte procentuale în următoarele 12 luni.

Comparativ cu runda anterioară de proiecţie, valoarea anticipată a ratei inflaţiei la finele anului curent a fost revizuită în sus cu 0,2 puncte procentuale, în principal pe seama unei contribuţii mai ridicate a componentei combustibili şi, într-o mai mică măsură, a inflaţiei de bază şi produselor din tutun şi băuturilor alcoolice, în timp ce prognoza pentru finele anului viitor a rămas nemodificată.Ştiri recomandate

12