BOMBĂ! Anchetă la cel mai mare spital din Constanța!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Scandalul Hexi Pharma se extinde și la noi

BOMBĂ! Anchetă la cel mai mare spital din Constanța!

Sănătate 27 Mai 2016 / 17:17 2794 accesări

Managerul interimar al SCJU, dr. Cătălin Grasa, pentru ”Telegraf”: „Trebuie să vedem exact ce s-a întâmplat, ce s-a cerut, ce raportări s-au făcut“

Managerul interimar al SCJU, dr. Cătălin Grasa, pentru ”Telegraf”: „Trebuie să vedem exact ce s-a întâmplat, ce s-a cerut, ce raportări s-au făcut“

Pe 27 mai 2016, au fost publicate rapoartele de audit intern privind contractele încheiate între Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Palazu Mare, Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) “Sf. Apostol Andrei” Constanța și firma Hexi Pharma, acuzată că a dat spitalelor biocide (dezinfectanți) diluate, pentru perioada 2012-2015, a anunțat Consiliul Județean Constanța (CJC), într-un comunicat. Acestea pot fi consultate pe pagina de internet a CJC, www.cjc.ro, la secțiunea Anunțuri publice - ANUNȚURI PUBLICE DE INTERES GENERAL - Rapoarte de audit public intern (referitoare la verificarea contractelor încheiate de spitale cu compania Hexi Pharma, în perioada 2012-2015).

NU A AVUT CONTRACT

Potrivit auditului intern, într-adevăr, așa cum a precizat și managerul Spitalului de Pneumoftiziologie Palazu Mare, dr. Erdin Borgazi, pentru ”Telegraf”, unitatea sanitară nu a avut contract cu Hexi Pharma.

BOMBĂ! În ceea ce privește cea mai mare unitate sanitară din județ - SCJU, în urma auditului a reieșit că aceasta a achiziționat produse Hexi Pharma în perioada menționată, deși inițial s-a spus că nu le utilizează, deci nu s-a raportat acest lucru. Așa se explică faptul că Ministerul Sănătății (MS), în lista publicată în mijlocul scandalului, pe propriul site www.ms.ro, nu a nominalizat SCJU Constanța că ar avea probleme. Poate să fi apărut confuzia că MS ar fi cerut lista spitalelor care utilizează biocide (dezinfectanți!) pentru suprafețe și nu pentru tegumente, SCJU din Constanța având produse Hexi Pharma - antiseptice pentru spălarea mâinilor și pentru plăgi, sau oare să fi fost omisă raportarea în mod voit??? ”Trebuie să vedem exact ce s-a întâmplat, ce s-a cerut, ce raportări s-au făcut. Vom declanșa o anchetă internă să clarificăm lucrurile. Eu nu știu acum aceste detalii”, a declarat managerul interimar al SCJU, dr. Cătălin Grasa, pentru ”Telegraf”. Directorul Direcției de Sănătate Publică Județeană (DSPJ) Constanța (instituție prin care s-au făcut raportările către MS), ec. Cristina Schipor, a precizat, pentru ”Telegraf”, că până la plecarea din sediul DSPJ nu a primit nicio informare legată de faptul că SCJU nu ar fi raportat acest lucru (rezultat reieșit în urma auditului), dar că, imediat ce va primi raportul, va analiza, la rândul său, ce s-a întâmplat.

SCJU CONSTANȚA NU A RAPORTAT ÎN ULTIMII ANI, NICI DIRECT ȘI NICI PRIN DSPJ, INFECȚII NOSOCOMIALE CARE SĂ ALARMEZE!

LISTA Reamintim că pe 6 mai, în total, MS anunța că la 50 de unități sanitare cu paturi au fost depistate probe neconforme. Constanța era nominalizată cu 4 unități (3 spitale și un sanatoriu): Spitalul Municipal Mangalia, Spitalul Orășenesc Hârșova, Spitalul de Pneumoftiziologie Palazu Mare (în acest caz directorul dr. Erdin Borgazi precizând că spitalul pe care îl conduce nu are contract cu Hexi Pharma), Sanatoriul Balnear și de Recuperare Techirghiol.

TRANSPARENȚĂ!

MS a făcut primul pas, pe 26 mai, în asumarea mandatului de transparență în sistemul sanitar prin publicarea pe site-ul propriu, www.ms.ro, a unor informații de interes maxim în această perioadă. Astfel, în plin scandal al dezinfectanților diluați dați spitalelor de către compania Hexi Pharma, reprezentanți ai MS au precizat că unul dintre fișierele postate pe site conține lista tuturor contractelor de achiziții de substanțe biocide (dezinfectanți) raportate în SEAP în 2015, iar celălalt fișier conține o analiză comparativă a acestor contracte pe mai mulți factori.

Citește și:

Lista unităților cu dezinfectanții diluați! 3 spitale și un sanatoriu la Constanța!

Rezultate îngrijorătoare ale testelor din spitale. Nereguli și la Constanța

Primul pas de transparență în sistemul sanitar!?

Taguri articol


12