Brânzeturi cu grăsimi hidrogenate în loc de produse naturale

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
ALERTĂ de siguranţă alimentară Brânzeturi cu grăsimi hidrogenate în loc de produse naturale
Social 17 Februarie 2019 / 17:10 1603 accesări 0 comentarii

Ministerul Agriculturii a transmis o alertă alimentară deoarece, în urma unor controale, aproape 40% din firmele verificate au fost prinse că aveau în brânzeturi sau caşcaval grăsimi hidrogenate, ceea ce a dus la aplicarea de amenzi în valoare de 855.000 de lei pentru 110 operatori economici, potrivit mediafax. Echipe mixte formate din inspectori cu atribuţii de control din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) şi Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) continuă seria controalelor iniţiate în data de 21 ianuarie 2019, ce au ca scop verificarea conformităţii produselor de la patiserii, cofetării, pizzerii, restaurante/ catering, fast-food-uri, în raport cu materiile prime utilizate şi informaţiile oferite consumatorilor, conform unui comunicat de presă al MADR.

De la data declanşării acestor acţiuni, respectiv 21 ianuarie şi până la data de 8 februarie, au fost verificate 284 de unităţi din 18 judeţe şi din municipiul Bucureşti, fiind constatate fraude alimentare la 110 agenţi economici (reprezentând 39%) prin substituirea produselor obţinute din lapte cu specialităţi obţinute din grăsimi hidrogenate, concomitent cu dezinformarea consumatorilor. Celor 110 operatori le-au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare de 855.000 de lei.

În săptămâna 4-8 februarie, 104 de operatori economici au fost verificaţi în judeţele Argeş, Teleorman, Olt, Dolj, Gorj, Mehedinţi şi municipiul Bucureşti, din care 34 de patiserii, 38 de laboratoare cofetărie sau patiserie, 19 pizzerii, şapte fast-food-uri, patru restaurante sau catering şi două magazine alimentare. Din cele 104 unităţi verificate, 47 unităţi (45%) utilizau ca ingredient principal în produsele oferite consumatorilor specialităţi obţinute din grăsimi hidrogenate şi informau că preparatele conţin diferite categorii de brânzeturi sau caşcaval. Pentru aceste nereguli majore, dar şi pentru alte abateri de la legislaţia sanitar-veterinară au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 194.000 de lei. „Prin verificările efectuate se confirmă persistenţa fenomenului substituirii produselor sănătoase obţinute din procesarea laptelui autohton de calitate cu specialităţi obţinute din grăsimi de altă origine şi al dezinformării consumatorilor, inspectorii MADR continuând eforturile de eradicare a acestora”, au subliniat reprezentanţii MADR.

Loading...

Adaugă comentariul tău





NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.

Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.1651 secunde