Burse de 200 de euro pentru elevi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Români în Ucraina

Burse de 200 de euro pentru elevi

Educație 28 Ianuarie 2018 / 14:18 1185 accesări

Potrivit unei Hotărâri adoptate în ședința de Guvern, elevii de etnie română din Ucraina vor beneficia de burse de studiu, iar profesorii lor vor putea urma stagii de specializare în universități din România. Această acțiune are scopul de a promova și proteja dreptul cetățenilor ucraineni de etnie română de a studia în limbă maternă. Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP) va acorda, într-o prima etapă, 1.000 de burse, în cuantum lunar de 200 de lei, pentru elevii etnici români cu domiciliul stabil în Ucraina, care au rezultate școlare deosebite și care studiază în școlile cu predare în limbă română sau cu studiul unor materii în limbă română ca limbă maternă, din sistemul preuniversitar de învățământ din Ucraina.

În același timp, MRP, în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale, va acorda stagii de specializare în România pentru 300 de cadre didactice din școlile românești din Ucraina, în scopul dezvoltării și perfecționării competențelor de predare a limbii române sau în limba română.

Stagiile de specializare sunt organizate de Universitatea „Babeș-Bolyai“ din Cluj-Napoca, Universitatea „Ștefan cel Mare“ din Suceava, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași și Universitatea „Dunărea de Jos“ din Galați.

Vor putea aplica pentru aceste stagii de specializare cadrele didactice din școlile românești din Ucraina care dețin diplome de studii ce permit exercitarea profesiei pe teritoriul Ucrainei și fac dovada declarării apartenenței la spațiul identitar român. Selecția cadrelor didactice se va face de către instituțiile de învățământ superior care organizează stagiile de specializare, cu sprijinul asociațiilor, organizațiilor și fundațiilor etnicilor români din Ucraina.12