California, în flăcări! Mii de hectare de pădure au ars precum torţele

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

California, în flăcări! Mii de hectare de pădure au ars precum torţele

Externe 18 August 2016 / 15:57 362 accesări

Un incendiu imens se propagă cu toată viteza la est de Los Angeles, mistuind peste 12.000 de hectare de pădure în doar 24 de ore și provocând evacuarea a peste 82.600 de persoane din California, unde a fost declarată starea de urgență, informează agenția France Presse (AFP). Focul a început marți dimineață, din motive încă necunoscute, înainte de a se propaga spre zonele montane uscate din comitatul San Bernardino, la o sută de kilometri de Los Angeles. În 12 ore incendiul a ars peste 7.200 de hectare. În conformitate cu o actualizare de miercuri privind situația incendiului, aceasta mistuise 12.000 de hectare, în ciuda mobilizării a peste 1.300 de pompieri. "Avem tufișuri foarte uscate, un combustibil foarte dens, ceea ce îi permite să se miște foarte repede", a explicat pentru AFP Lynne Tolmachoff, purtătorul de cuvânt al agenției californiene de informații cu privire la incendii "Calfire". "Este foarte periculos pentru public, cât și pentru pompieri", a atras atenția sursa citată.

Mai mult de 34.500 de case și clădiri sunt amenințate, stațiunea montană Wrightwood și mai multe tronsoane de autostradă au fost închise. Starea de urgență a fost decretată marți de guvernatorul Californiei, Jerry Brown, făcându-se apel la mobilizarea de resurse suplimentare. Echipele de intervenție dispun de 152 de vehicule, zece bombardiere cu apă și opt elicoptere. Sunt de așteptat întăriri ale acestei echipe cu oameni și echipamente. Doi pompieri au fost răniți ușor după ce au fost înconjurați de foc, dar s-au întors pe "frontul" luptei cu incendiile după ce au primit îngrijiri la spital.

California se confruntă de cinci ani cu o secetă-record. La aceasta se adaugă un val de căldură în partea de sud a acestui stat, cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius și cu vânturi sezoniere violente, ceea ce creează o situație favorabilă propagării rapide a focului, zeci de incendii devastatoare având loc în ultimele săptămâni în California. La nivelul întregului teritoriu al SUA, miercuri ardeau 22 de mari incendii, mai ales în statele din vest, dintre care șase în California, patru în Wyoming și câte trei în Colorado și Montana, potrivit site-ului National Interagency Fire Center (NIFC). În aceste incendii au fost distruse peste 111.000 de hectare, mai notează AFP.

Taguri articol


12