Camera Deputaților a adoptat creșterea indemnizațiilor pentru mame

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Camera Deputaților a adoptat creșterea indemnizațiilor pentru mame

30 Martie 2016 / 13:15 531 accesări

Camera Deputaților a adoptat miercuri, cu unanimitate de voturi, proiectul de lege prin care cresc indemnizațiile pentru creșterea copilului, dar și eliminarea plafonului de 3400 de lei pentru părinții care câștigă mai mult de atât.

Principala modificare adusă legislației vizează eliminarea plafonului maxim de 3400 lei/lună al indemnizației pentru creșterea copilului, precum și acordarea indemnizației pe perioada până când copilul împlinește vârsta de doi ani. Mai exact, persoanele care timp de doi ani au realizat minim 12 luni venituri supuse impozitului vor beneficia de concediu pentru creșterea copilului timp de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap.

Calculul indemnizației se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani şi nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată. De asemenea, în situaţia în care decide să se întoarcă în câmpul muncii, părintele va primi un stimulent de inserţie în cuantum lunar de 50% din indemnizaţia minimă stabilită – indemnizația minimă este de 85% din salariul minim brut pe țară garantat în plată.

Totodată, nivelul indemnizației lunare se majorează cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată, pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleţi sau multipleţi, începând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de naştere.

Decizia a fost luată deşi guvernul a avut obiecţii legate de eliminarea plafonului, precizând că Parlamentu ar trebui să indice sursa de finanţare.

Legea merge la preşedintele Klaus Iohannis pentru promulgare.12