Când trecem la ora de iarnă?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Când trecem la ora de iarnă?

Social 15 Octombrie 2017 / 13:30 1319 accesări
În noaptea de 28 spre 29 octombrie, ceasurile se vor da în urmă cu o oră

În noaptea de 28 spre 29 octombrie, ceasurile se vor da în urmă cu o oră

Venirea toamnei a scurtat considerabil timpul în care soarele strălucește pe cer în timpul zilei, iar de la finalul acestei luni se va însera și mai devreme. De ce? Pentru că, în ultima duminică a lunii octombrie, România va trece la ora de iarnă. Mecanismul care modifică oră atât primăvara, cât și toamna, este folosit în fiecare an de peste 100 de ţări din lume. În acest an, schimbarea orei se va face în noapte dintre 28 şi 29 octombrie, când ora 4.00 va deveni ora 3.00. Aşadar, ziua de 29 octombrie va avea 25 de ore şi va fi cea mai lungă din an. Potrivit astronomilor, ca regulă, ora oficială de vară este aplicată între ultima duminică din luna martie şi ultima duminică din octombrie.

Conform Convenţiei fuselor orare, ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pământ acelaşi minut şi aceeaşi secundă, iar diferenţele dintre ore sînt date de faptul că, la fiecare 15 grade longitudine, apare o oră în plus. Numerotarea acestor fuse începe de la meridianul de origine, care trece prin localitatea Greenwich (Marea Britanie), în sens pozitiv către est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale - ora fusului 1 şi a Europei Orientale - ora fusului 2. România se afla în fusul orar 2, iar perioada dintre lunile octombrie şi martie (cea a lunilor de iarnă) este denumită "timpul legal român".

Convenţia a fost semnată de România în 1979, iar în 1997, prin ordonanţă guvernamentală, orarul de vară a fost din nou corelat cu cel practicat în ţările Uniunii Europene. În 1996, ţinând cont de avantajele decalării orarului cu o oră vară, pentru a profita la maximum de orele de lumină, acest orar a fost prelungit în Europa cu încă o lună.

Taguri articol


12