Când va fi operațional Sistemul naţional de verificare a medicamentelor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Este deja funcțional!

Când va fi operațional Sistemul naţional de verificare a medicamentelor

Sănătate 07 Februarie 2019 / 15:56 1862 accesări

Implementarea Directivei europene privind serializarea medicamentelor presupune crearea unor structuri naţionale. Sistemul naţional de verificare a medicamentelor este funcţional şi va fi operaţional începând de pe 9 februarie. Acest sistem este unic în lume, prin complexitate şi prin faptul că acoperă 28 de ţări din Uniunea Europeană.

Implementarea Directivei europene privind serializarea medicamentelor presupune crearea unor structuri naţionale. Sistemul naţional de verificare a medicamentelor este funcţional şi va fi operaţional începând de sâmbătă noapte, a anunţat joi într-o conferinţă de presă managerul Organizaţiei de Serializare a Medicamentelor din România, Laurenţiu Mihai. "Sistemul naţional de verificare a medicamentelor este funcţional şi în noaptea de sâmbătă va intra în funcţiune. Acest sistem este unic în lume, atât prin complexitate şi faptul că acoperă 28 de ţări din Uniunea Europeană şi spaţiul economic european, dar este unic în primul rând prin aceea că este finanţat de producători şi gestionat de asociaţii private non guvernamentale care strâng actorii principali din sistemul farmaceutic: producători, distribuitori, farmacişti. Scopul acestui sistem este întărirea securităţii lanţului legal al medicamentului, astfel încât la pacienţi să ajungă medicamente sigure, nefalsificate. (...)", a declarat Mihai. El a precizat că medicamentele aflate deja în lanţul farmaceutic vor continua să fie vândute până la expirarea acestora.

FALSIFICARE MEDICAMENTELOR, O PROBLEMĂ MAJORĂ ÎN UE

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Octavian Alexandrescu a spus că falsificarea medicamentelor reprezintă o problemă majoră a Uniunii Europene. "Potrivit Comisiei Europene, doar în perioada 2013-2017 au fost raportate nu mai puţin de 400 de incidente de falsificare a medicamentelor", a arătat secretarul de stat. Potrivit acestuia, au fost elaborate în acest sens două ordine de ministru al Sănătăţii şi este pregătit şi un proiect de act normativ de creare a cadrului juridic sancţionator care urmează să fie promovat în perioada următoare. El a spus că începând cu data de 9 februarie vor pleca de la producători cutiile cu medicamente serializate. Potrivit directorului executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente, Dan Zaharescu, implementarea Directivei europene privind serializarea medicamentelor presupune crearea unor structuri naţionale. "(...) Din 520 de spitale, doar 23 sunt în acest moment operaţionale în sistem, dar şi acolo lucrurile sunt în curs de ameliorare. Din rândul distribuitorilor, din 270, un număr de 68 sunt operaţionali, iar la nivelul deţinătorilor de punere pe piaţă din 609 un număr de 270 sunt înregistraţi în sistem", a susţinut Zaharescu.12