Cardinalul Pell se întoarce acasă pentru a răspunde acuzaţiilor de abuz sexual

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cardinalul Pell se întoarce acasă pentru a răspunde acuzaţiilor de abuz sexual

Externe 09 Iulie 2017 / 13:22 400 accesări

Cardinalul George Pell, trezorierul Vaticanului, revine în Australia pentru a se apăra în instanță în fața acuzațiilor de abuzuri sexuale, conform televiziunii australiene Channel 9, care a prezentat o filmare cu consilierul Papei Francisc în Singapore, o escală pe drumul spre Antipozi, informează Reuters. Reamintim că poliția australiană a anunțat recent că Pell a fost inculpat pentru ''vechi delicte de agresiuni sexuale'', fără a oferi detalii cu privire la aceste fapte și nici la vârsta presupuselor victime. Cardinalul George Pell este prelatul cu rangul cel mai înalt în ierarhia Vaticanului care este pus sub acuzare pentru abuzuri sexuale. El și-a clamat nevinovăția și a anunțat că va reveni în Australia pentru a apărea în fața judecătorului și pentru a clarifica această situație.

Televiziunea Channel 9 a difuzat un clip video filmat de un turist australian în care poate fi văzut cardinalul Pell alături de un însoțitor, în fața unui magazin de înghețată din Singapore. Turistul l-a abordat pe prelat, spunându-i că mama sa ar dori să știe dacă e nevinovat. "Spune-i că sunt (nevinovat n.r)", i-a răspuns Pell. Această înregistrare este prima realizată cu cardinalul Pell în afara Romei de la anunțul că a fost pus sub acuzare. El urmează să apară în fața instanței la 26 iulie.

Între timp, mai multe voci ale Bisericii Catolice australiene au adus elogii cardinalului George Pell, prezentându-l pe trezorierul Vaticanului drept ''un om cum nu se poate mai onest'' după ce acesta a fost inculpat de presupuse abuzuri sexuale. La rândul său, Sfântul Scaun a subliniat, într-o declarație deosebit de măgulitoare, ''onestitatea'' și ''devotamentul'' cardinalului responsabil de trei ani cu reforma managementului afacerilor economice în sânul Curia Romana, aparatul administrativ al Sfântului Scaun.

Prelatul în vârstă de 76 de ani a urcat în eșichierul Bisericii Catolice australiene înainte de a fi ales, în 2014, de către Papa Francisc pentru un plus de transparență în finanțele Vaticanului. George Pell a fost Arhiepiscop de Melbourne între 1996-2001 înainte de a deveni Arhiepiscop de Sydney, între 2001 și 2014.

El a fost acuzat în 2002 de abuzuri sexuale pentru presupuse fapte comise în urmă cu mult timp, însă a fost achitat ulterior. Anunțul recentei inculpări vine după o anchetă națională îndelungată efectuată cu privire la răspunsul instituțiilor din Australia față de abuzurile sexuale comise asupra copiilor, solicitată în final de Guvern în 2012, după un deceniu de presiuni din partea victimelor.12