Câte zile libere vom avea de Crăciun şi Revelion

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Veste bună pentru toţi angajaţii

Câte zile libere vom avea de Crăciun şi Revelion

Social 01 Noiembrie 2017 / 14:38 3324 accesări
Sursa foto: alexandruphotographer.blogspot.ro

Sursa foto: alexandruphotographer.blogspot.ro

Veste bună pentru toţi angajaţii: vom avea patru zile libere de Crăciun 2017 şi patru de Revelion! 25 decembrie pică în 2017 într-o zi de luni. Astfel, românii vor avea o mini-vacanţă de Crăciun de patru zile, ţinând cont de faptul că prima şi a doua zi de Crăciun sunt considerate zile libere legale. Anul trecut, însă, Crăciunul a picat într-o zi de duminică, românii având doar trei zile libere: sâmbătă, duminică şi luni (a doua zi de Crăciun). Acelaşi lucru se întâmplă şi de Anul Nou, când tot patru zile libere vom avea: cele două din weekend şi luni, 1 ianuarie, şi marți, 2 ianuarie, libere de la stat, scrie realitatea.net. Pe lângă zilele de Crăciun şi de Revelion 2017, românii mai o minivacanţă în 2017: de Sfântul Andrei (joi, 30 noiembrie) şi de Ziua Națională a României (vineri, 1 decembrie).

ZILELE LIBERE ÎN 2018

Nici nu s-a încheiat 2017 că românii se gândesc deja câte zile libere vor avea în 2018. Primele libere vor fi chiar la începutul anului. 1 ianuarie pică luni, iar marţi, 2 ianuarie, este liber prin lege. Următoarea zi în care românii ar trebui să stea acasă este 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române. Prima minivacanță pe care o vor avea atât bugetarii, cât și cei care lucrează în sistemul privat pică în perioada Sărbătorilor Pascale. Anul viitor, Paştele catolic şi cel ortodox cad la o săptămână distanţă. Paştele catolic pică pe 1 aprilie, iar ortodocşii sărbătoresc Învierea Domnului în 8 aprilie. Evident, în acea perioadă, Guvernul ar putea acorda și ziua de 6 aprilie liberă (vineri), iar în acest fel românii vor avea o minivacanță de patru zile, între 6 și 9 aprilie. După mai puțin de o lună, angajații vor beneficia de o nouă minivacanță, cu ocazia Zilei Muncii. 1 Mai cade într-o marţi, aşa că, cel mai probabil, bugetarii vor avea liber sâmbătă, duminică, luni și marți. Nici bine nu își vor trage sufletul după vacanța de 1 Mai că, trei săptămâni mai târziu, românii se pregătesc de un nou liber. Este vorba despre Rusalii, care pică în 27 mai, drept urmare vin alte trei zile libere la orizont (offf!). În vinerea de după Rusalii cade 1 iunie, Ziua Copilului, ceea ce înseamnă încă trei zile libere, 1, 2 și 3 iunie.

Următoarele zile libere vor fi 15 august, Adormirea Maicii Domnului, iar apoi în 30 noiembrie, de Sfântul Andrei. În fine, Crăciunul, 25 decembrie, cade, în 2018, într-o marţi, ceea ce înseamnă, evident, o nouă vacanţă de cinci zile, adică 22, 23, 24, 25 și 26 decembrie. Conform articolului 139 din Codul Muncii, în 2018 vor fi 13 zile de sărbători legale în care nu se lucrează. Lor li se adaugă alte două zile pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale, declarate astfel religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora. Acordarea zilelor libere se face de către angajator. Codul Muncii mai preve că „salariaților care lucrează în unităţile sanitare şi în cele de alimentaţie publică sau angajaţilor a căror activitate nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile“. De asemenea, în cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariații beneficiază pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Care vor fi zilele libere în 2018:

- 1 ianuarie 2018 (luni) și 2 ianuarie 2018 (marţi);

- 24 ianuarie 2018 (miercuri) - Ziua Unirii Principatelor Române;

- 8 aprilie 2018, duminică (Paşte - ortodocşi) şi 9 aprilie 2018, luni (a doua zi de Paști);

- 1 mai 2018 (marţi) - Ziua Muncii

- 27 mai 2018 (duminică), 28 mai 2018 (luni) - Rusalii;

- 1 iunie 2018 (vineri) - Ziua Copilului

- 15 august 2018 (miercuri) - Adormirea Maicii Domnului;

- 30 noiembrie 2018 (vineri) - Sfântul Apostol Andrei cel Întâi chemat, Ocrotitorul României;

- 1 decembrie 2018 ( sâmbătă) - Ziua Naţională a României;

- 25 decembrie 2018 (marţi ) şi 26 decembrie 2018 (miercuri) (prima şi a doua zi de Crăciun);

- două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creștine, pentru persoanele aparținând acestora.

Taguri articol


12