CAUCIUCURILE DE IARNĂ, obligatorii în această perioadă. Ce amenzi riscaţi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

CAUCIUCURILE DE IARNĂ, obligatorii în această perioadă. Ce amenzi riscaţi

Social 17 Noiembrie 2018 / 20:20 1592 accesări

Cauciucurile de iarnă sunt obligatorii în această perioadă. Semnalul de alarmă tras de polițiști: ”Echipați-vă mașina corespunzător!”. Cauciucurile de iarnă pot face diferenţa dintre viaţă şi moarte. Utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie dacă circuli pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheață ori polei, atrag atenția polițiștii de la Rutieră. De asemenea, conform acestora, autovehiculele care au greutate de peste 3,5 tone trebuie să fie echipate cu dispozitive antiderapante. Aşadar, echipaţi-vă maşina corespunzător şi nu veţi fi sancţionaţi contravenţional pentru nerespectarea acestei prevederi legale. De asemenea, pentru deplasări în siguranţă le recomandăm conducătorilor auto să adopte o conduită preventivă în trafic şi să respecte indicaţiile agenţilor de poliţie din teren. Înainte de a pleca la drum, informaţi-vă temeinic despre condiţiile meteo şi starea drumurilor.

De asemenea, polițiștii aceștia atrag atenția șoferilor că trebuie să-și adapteze permanent viteza la condițiile de drum. ”Manifestaţi atenţie sporită în zona trecerilor pentru pietoni, reduceţi viteza şi acordaţi prioritate de trecere pietonilor angajaţi regulamentar în traversarea părţii carosabile. Folosiţi corespunzător sistemele de iluminare-semnalizare şi pentru climatizare. În mers, păstraţi o distanţă suficientă pentru a putea opri în siguranţă atunci când condiţiile de deplasare sunt nefavorabile”, mai spun poliţiştii.

COD RUTIER 2018:CÂND MONTEZI CAUCIUCURILE DE IARNĂ ȘI CE AMENZI RIȘTI

OG 5 2011 sau "Legea cauciucurilor de iarnă", intrată în vigoare de la 1 noiembrie 2011, spune că șoferii trebuie să își echipeze mașinile cu anvelope de iarnă. Mențiunea, în ce privește legea caucicurilor de iarnă, este că șoferii nu sunt neapărat obligați să aibă mașinile echipate cu anvelope de iarnă începând cu data de 1 noiembrie, ci doar dacă aleg să conducă pe drumurile publice "cu probleme".

În plus, Ordonanța de urgență nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice din Codul Rutier consideră contravenție ce se încadrează în clasa a IV-a de amenzi, în cazul neechipării mașinilor cu anvelope de iarnă, pe drumurile acoperite de zăpadă, gheață sau polei. Șoferii riscă să rămână fără certificat de înmatriculare și amenzi între 1305 și 2.900 de lei (reamintim pe această cale că punctul de amendă s-a majorat la 145 de lei, de la 1 februarie 2018).12