Cazul medicului fals zguduie Ministerul Educației din temelii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Diploma a fost recunoscută în 2018

Cazul medicului fals zguduie Ministerul Educației din temelii

Educație 07 Februarie 2019 / 16:05 964 accesări

Ministerul Educaţiei Naţionale a recunoscut diploma medicului fals italian în aprilie 2018, precizând că în atestat era specificat faptul că acestuia îi este interzis să exercite profesia de medic, au precizat, pentru MEDIAFAX, reprezentanții instituției. Matteo Politi a solicitat în martie 2018 să-i fie recunoscută diploma, iar atestatul l-a primit în luna aprilie 2018. Pe atunci la conducerea ministerului se afla Valentin Popa. Potrivit sursei citate, în 22 martie 2018 a fost înregistrată la Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor (CNRED) solicitarea pe numele lui Politi Matteo, cetățean italian, pentru recunoașterea unei diplome de studii universitare (medicină generală), obținută în Serbia, la Universitatea din Priștina. Politi i-a anunţat atunci pe reprezentanţii ministerului că urmează să fie angajat ca asistent manager în cadrul unei firme.

În urma evaluării dosarului de recunoaștere conform metodologiilor specifice, Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor a emis Atestatul de recunoaștere a studiilor în data de 11 aprilie 2018, în care se menționează recunoașterea nivelului Licență și a domeniului de studii (Sănătate), fără a se menționa specializarea (Medicină) care ar fi dat posibilitatea cetățeanului italian să solicite dreptul de exercitare a profesiei în cauză pe teritoriul României, au declarat, pentru MEDIAFAX, reprezentanţii Ministerului Educaţiei Naţionale. “În atestat se menționează, în mod expres: Acest atestat nu poate fi utilizat pentru exercitarea profesiei de medic și nu este valabil în scopuri academice pentru continuarea studiilor”; Titularul documentelor de studii depuse pentru recunoaștere își asumă răspunderea cu privire la autenticitatea acestora”, se arată în răspunsul trimis MEDIAFAX de către Ministerul Educaţiei Naţionale.

Potrivit diplomei pe care Matteo Politi a prezentat-o Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti, acesta a absolvit, în 2013, Universitatea din Priștina în Kosovo. Pe diplomă se arată că acesta a studiat în Republica Serbia, în condițiile în care Republica Kosovo a devenit independentă faţă de Serbia în 2008.

Falsul chirurg italian a fost reținut miercuri seară pentru 24 de ore, după ce a fost audiat de către polițiștii Secției 4 din Capitală. Acesta este suspect pentru înșelăciune și e vizat de ancheta in rem privind exercitarea fără drept a unei profesii.12