Ce a găsit ministrul Turismului pe litoral: tensiuni și OZN-uri de Mamaia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Întâlnire la care toată lumea și-a spus supărările

Ce a găsit ministrul Turismului pe litoral: tensiuni și OZN-uri de Mamaia

Turism 23 Aprilie 2018 / 18:29 2289 accesări

Pentru ca vara să nu le prindă nepregătite pe autoritățile și agenții economici de pe litoral, reprezentanții Consiliului Județean și ai Prefecturii Constanța, împreună cu câțiva primari, directori de instituții de control și oameni de afaceri au pus la cale un grup de lucru pentru a stabili ultimele detalii înaintea deschiderii sezonului estival. La întâlnire a participat și ministrul Turismului, Bogdan Trif, venit să supervizeze pregătirile de pe litoral. Discuțiile s-au purtat cu ușile închise, deși în invitația de presă se precizase că „reprezentanții mass-media sunt invitați să participe la dezbaterile ce vor avea loc”. Trecând peste acest inconvenient, președintele CJC, Horia Țuțuianu, a spus că, în sezonul estival, va funcționa un grup de lucru mixt care va identifica și va lucra la rezolvarea hibelor din turism. „Vom forma, în următoarele zile, un grup de lucru alcătuit din autoritățile locale, instituții de control și reprezentanți din ministerul Turismului. Acest grup va funcționa tot sezonul estival, iar întâlnirile vor avea loc cel puțin de două ori pe lună”, a spus Țuțuianu. La rândul său, ministrul Bogdan Trif a anunțat că în perioada următoare vor avea loc controale amânunțite care vor avea ca scop prevenția și îndrumarea agenților economici, nu neapărat sancționarea și desființarea unităților turistice. „Nu ne dorim o vânătoare de vrăjitoare, ci să venim în ajutorul lor, în primă fază cu acțiuni de verificare. Nu am venit să închiderm unități, dimpotrivă, vom avea acțiuni prin care îi vom determina să se conformeze”, a spus Trif.

OAMENII DE AFACERI CER DEMISIA ȘEFULUI CJPC?

Întâlnirea dintre factorii implicați în turism nu a fost lipsită de conflicte. De exemplu, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc, Mohammad Murad, a criticat Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului (CJCP) pentru faptul că își promovează foarte mult acțiunile de control. „Am avut o reacție negativă față de OPC, cărora le-am sugerat să nu facem din aceste controale un subiect săptămânal de discuții, trebuie să existe un echilibru pentru că sunt oameni care muncesc și pun mult suflet, iar într-un fel sau altul, imaginea se creează la nivel general. Tot ce este pozitiv împărțim cu toții, tot ce este negativ împărțim cu toții. Produsul turistic ne aparține tuturor”, a spus Murad. La rândul său, președintele CJPC, Horia Constantinescu, a spus că a fost amenințat să își dea demisia. „Am înțeles că se va cere demisia mea sau Guvernul va fi șantajat cu nedeschiderea unor unități importante de cazare. Am fost amenințat în repetate rânduri. Strângerea mea de gât pentru a nu comunica presei face pe cei care cred că mai pot frauda turismul românesc să creadă că se va putea în continuare și în acest sezon pentru că, într-un fel sau altul, această instituție a fost pusă cu botul pe labe. Această instituție își face treaba și voi contiua relația bună cu presa. Cei care se îndreaptă înainte ca noi să ajungem în acțiunile de control o fac pentru că au aflat din presă că nu se mai poate”, a declarat Constantinescu.

FĂGĂDĂU ȘI OZN-URILE DIN STAȚIUNEA MAMAIA

De această dată, de la întâlnirea prilejuită de pregătirile pentru deschiderea sezonului estival nu a lipsit primarul Constanței, Decebal Făgădău. El a ținut să precizeze că stațiunea Mamaia este pregătită pentru a-și primi turiștii, lucru care nu are niciun fel de legătură cu realitatea. „Stațiunea Mamaia este curată, sigură, pregătită să ne fiți oaspeți și avem un program de evenimente dedicate tuturor turiștilor, dar și constănțenilor. Telegondola funcționează, autobuzele supraetajate vor circula. Evident că este mult de lucru, dar una peste alta suntem pregatiți, parcă mai pregătiți ca în alți ani“, a declarat Făgădău. Singurul lucru pe care îl mai putem spune este că nu știm în ce dimensiune paralelă se află stațiunea Mamaia despre care vorbește Făgădău. Căci cea despre care știm noi, parcă nu e atât de bine...12