Ce citesc bogătanii Mark Zuckerberg, Warren Buffett, Bill Gates sau Charlie Munger

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Obiceiurile de lectură ale miliardarilor

Ce citesc bogătanii Mark Zuckerberg, Warren Buffett, Bill Gates sau Charlie Munger

Lifestyle 06 Ianuarie 2017 / 22:32 1699 accesări

Cei mai bogați oameni din lume au un singur lucru în comun: nu IQ-ul ridicat, nici norocul fantastic, ci lectura. Cărțile au fost investițiile lor cele mai profitabile. Charlie Munger, Warren Buffett, Bill Gates şi Mark Zuckerberg. Cum citesc şi cum au tranformat 2 dolari în 20 de miliarde de dolari?

De la 2 dolari la 20 de miliarde de dolari

Doi băieţi în plină adolescenţă s-au cunoscut în timp ce lucrau la un magazin mic de cartier din Omaha, Nebraska. Băiatul mai în vârstă provenea dintr-o familie săracă, devastată după Marea Criză economică. Adolescentul creştea şi vindea hamsteri pentru câţiva dolari.

Băiatul puţin mai tânăr, nepotul proprietarului magazinului unde lucrau amândoi, şi-a amânat studiile și a avut job-uri ciudate. Vindea gumă de mestecat și sticle de Coca Cola din ușă în ușă. La vremea aceea, băieţii câştigau 2 dolari pe zi.

Câteva decenii mai târziu, profitul lor se ridica la 20 miliarde de dolari pe an, prin societatea conglomerat (cu interese în diferite industrii) Berkshire Hathaway. Cine erau acești băieți? Charlie Munger și Warren Buffett. Cum au devenit cei mai de succes investitori din America?

Buffett îşi petrece 80% din zi citind

În 2007, Charlie Munger avea 84 de ani. Atunci Munger dezvăluia în faţa unei audienţe de studenți la drept secretul succesului: "Văd în mod constant oameni care au succes în viață şi nu sunt neapărat cei mai deștepţi, uneori nici măcar cei mai harnici, dar ei sunt maşini de învățare. Ei merg la culcare în fiecare noapte un pic mai înțelepţi decât au fost atunci când au adormit cu o noapte în urmă."

Aparent, în primii ani ai carierei sale în investiții, Buffett citea între 600- 1000 pagini într-o singură zi. În zilele noastre, Buffet dedică lecturii 80% din zi. Sfatul său pentru toată lumea: indiferent în ce stadiu vă aflaţi în viaţă, învăţaţi şi veţi reuşi.

Clubul de carte al miliardarilor

Buffett și Munger nu sunt singurii care cred că secretul succesului este lectura asiduă. Antreprenorul în tehnologie Elon Musk a învăţat cum să construiască rachete citind cărți.

Musk povesteşte că a fost multă vreme luat în zeflemea pe când copil, în Africa de Sud. El a găsit mângâiere şi refugiu în cărți fantasy și science-fiction care l-au inspirat să lase o moștenire lumii întregi.

Bill Gates, cel mai bogat om din lume și un veritabil pasionat de literatură pe tot parcursul vieții, citeşte aproximativ 50 de cărți pe an. Însă acum Gates declară că este interesat strict de cărţi de non-ficțiune. Cu toate că Bill Gates vizitează o mulțime de locuri și întâlneşte oameni interesanți, mărturiseşte că pasiunea sa cea mai mare este să descopere cărți şi să dobândească noi cunoștințe.

În mod similar, Mark Zuckerberg a invitat oamenii din întreaga lume să i se alăture în încercarea de a citi o carte la fiecare două săptămâni, în 2015, informează blinkist.com.

Taguri articol


12