Ce decid europarlamentarii în privinţa drepturilor de autor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ce decid europarlamentarii în privinţa drepturilor de autor

Politică 12 Septembrie 2018 / 16:16 520 accesări

Europarlamentarii au votat miercuri în favoarea extrem de sensibilei reforme în domeniul drepturilor de autor, obiectul unei bătălii fără precedent între artişti şi editori de presă pe de o parte, şi giganţii din digital şi activişti pentru libertate pe internet pe de altă parte, informează AFP. Reuniţi în plen la Strasbourg, europarlamentarii au aprobat noua versiune a textului respins la 5 iulie, care a creat un nou "drept conex" pentru editorii de presă. Dintre cei 703 de europarlamentari prezenţi, 438 au votat în favoarea textului, 226 împotriva lui şi 39 s-au abţinut. Acest vot deschide astfel calea negocierilor cu Consiliul Uniunii Europene (unde sunt reprezentate cele 28 de state membre, care deja au ajuns la un compromis la 25 mai) şi Comisia Europeană, pentru a conveni asupra unui text final.

După ce Comisia Europeană a prezentat la 14 septembrie 2016 proiectul său de directivă, al cărei obiectiv principal este de a moderniza drepturile de autor în epoca revoluţiei digitale, discuţiile între europarlamentari au fost complexe şi ţinta unui lobby intens din toate părţile. Principiul reformei este de a incita platformele, printre care YouTube, deţinut de Google, să remunereze mai bine creatorii de conţinuturi (articolul 13), dar şi să creeze un nou "drept conex" al drepturilor de autor pentru editorii de presă (articolul 11), care le va permite publicaţiilor sau agenţiilor de presă să ceară a fi remunerate în urma reutilizării online a producţiei lor.

Discuţiile în spatele uşilor închise ar putea începe între reprezentanţi ai Parlamentului European, ai Consiliului şi ai Comisiei, tratative denumite „trilog” în jargonul UE. Ele ar putea dura mai multe luni înainte de a duce la text de compromis între colegislatori şi executivul european. Acest text ar urma să fie supus din nou votului în Parlamentul European12