Ce reacții au avut politicienii, după ce România a câștigat procesul împotriva Gabriel Resources

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ce reacții au avut politicienii, după ce România a câștigat procesul împotriva Gabriel Resources

Politică 09 Martie 2024 / 10:30 909 accesări

România a câștigat procesul împotriva Gabriel Resources, în cazul proiectului minier de la Roșia Montană. Centrul Internațional pentru Reglementarea Diferendelor referitoare la Investiții a stabilit că România nu trebuie să plătească despăgubiri companiei miniere, iar firma canadiană trebuie să plătească României cheltuieli de judecată.

Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat imediat pe reţelele sociale:

”Am câștigat procesul Roșia Montană!!! Ne-am luptat pentru România pentru că era nedrept ca fiecare salariat și pensionar al acestei țări să fie penalizat pentru ticăloșia unor antiromâni!
Mulțumesc echipei de avocați care a reprezentat România cu profesionalism, cinste și onoare! Românii nu trebuie să sufere din cauza deciziilor unor premieri care au pus interesele personale mai presus decât interesele naționale!
Nu am acceptat jaful în cazul vaccinurilor anti-Covid, nu am făcut-o nici acum!
Bravo, România!”, se arată în mesajul premierului.

La rândul său, președintele Klaus Iohannis a felicitat echipa de specialiști, care au dus la un bun sfârșit dosarul Roșia Montană:

”Salut reușita României în procesul privind Roșia Montană și felicit echipele de specialiști implicate cu profesionalism în susținerea cauzei noastre, în cadrul procesului de arbitraj internațional de la ICSID.

După mulți ani de contestări și dezbateri, atât politice, cât și juridice, suntem astăzi la momentul adevărului: România câștigă procesul pentru Roșia Montană, fără penalizări sau despăgubiri, luptând și reușind să protejeze patrimoniul național”, a precizat Klaus Iohannis.

„După nouă ani de proces, acest dosar se închide printr-o decizie definitivă şi executorie. S-a putut ajunge la această soluţionare favorabilă mai ales că urmare a muncii depuse de experţii Ministerului de Finanţe condus de Marcel Boloş şi de echipa de avocaţi selecţionată de minister”, a spus Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă.

Fostul premier Dacian Cioloş, cel care a cerut includerea Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO, a declarat urmărtoarele:

„Sper că cei care m-au acuzat în ultimii ani să înţeleagă că patrimoniul naţional cu valoare mondială nu se vinde şi că este datoria noastră să îl protejăm onest, până la capăt”.

Cătălin Drulă, președintele USR acuză PSD și PNL că ar fi urmărit câștiguri la bursă.

„Oare a fost o campanie pentru că grangurii pesediști să facă bani pe bursă? Oare au făcut rău României vorbind despre miliarde în despăgubiri că și cum am fi pierdut deja?”, susţine liderul USR, care cere ca DNA să se autosesizeze.

Potrivit Hotărârii Tribunalului Arbitral, România primește câștig de cauză la acuzațiile adresate de Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey).

Mai mult, reclamanții sunt obligați să ramburseze României cheltuielile de judecată aferente procedurii de arbitraj.
În urmatoarele 20 de zile urmează să fie publicată motivarea deciziei ICSID.

Acțiunea arbitrală internațională a fost inițiată în anul 2015 împotriva României de către doi investitori străini, respectiv Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey) și a fost întemeiată pe Acordurile cu privire la promovarea și garantarea reciprocă a investițiilor încheiate de România cu Guvernul Canadei (ratificat prin Legea nr.356/2009) și Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (ratificat prin Legea nr.109/1995).

România dorește publicarea integrală a hotărârii arbitrale. Prin urmare, dacă tribunalul arbitral va redacta hotărârea arbitrală fără a face trimitere la informațiile confidențiale aflate în posesia sa, atunci hotărârea arbitrală va deveni publică în întregime și se va publica pe site-ul Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii (https://icsid.worldbank.org).Ştiri recomandate

12