Ce se întâmplă cu gruparea Wagner

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ce se întâmplă cu gruparea Wagner

Secretarul de stat american, Antony Blinken: "Nu cred că am văzut încă actul final"
Externe 25 Iunie 2023 / 21:54 2700 accesări
Foto: captură Youtube

Foto: captură Youtube

După ce Prigojin le-a ordonat trupelor sale - ajunse sâmbătă la câteva sute de kilometri de Moscova - să se retragă la bazele temporare din Ucraina, afirmând că nu doreşte vărsare de sânge rusesc, Moscova a anunţat că şeful Wagner va părăsi Rusia către Belarus şi nu va fi inculpat.

Conform înţelegerii, din care au fost publicate puţine detalii, Prigojin va fi absolvit de răspunderea penală, dar urmează să plece în Belarus. Şi combatanţii Wagner participanţi la insurecţie au primit promisiunea amnistiei, iar unii vor putea încheia contracte cu armata rusă.

Liderul mercenarilor Wagner, până acum unul dintre cei mai vocali lideri ruși, a fost o unealtă folosită des de dictatorul rus în multiple zone de influență ale Rusiei – Prigojin a făcut munca murdară a Kremlinului luptând în Siria, de partea dictatorului Assad, în Ucraina în 2014, în Africa și din nou în Ucraina după ce Rusia a pornit invazia la scară largă în februarie 2022.

Totuși, după ce a pus la îndoială autoritatea lui Putin și după ce, spun unii, l-a umilit pe dictatorul rus, vor fi semne de întrebare cu privire la ce rol va mai avea Prigojin pe viitor.

Rebeliunea eşuată condusă sâmbătă în Rusia de liderul grupării paramilitare Wagner, Evgheni Prigojin, relevă "fisuri reale" la cel mai înalt nivel al statului rus şi o sfidare la adresa autorităţii preşedintelui Vladimir Putin, a declarat duminică secretarul american de stat Antony Blinken, potrivit agenţiilor Reuters şi France Presse.

"Este un tablou în evoluţie. Dar, cu certitudine, avem tot felul de noi întrebări pe care Putin va trebui să le rezolve în săptămânile şi lunile următoare",a declarat la postul NBC secretarul american de stat.

"Nu cred că am văzut încă actul final" a mai spus el, la postul ABC.

Potrivit evaluării lui Blinken, tensiunile ce au declanşat incursiunea mercenarilor Wagner către Moscova s-au amplificat luni la rând. El speră pe de altă parte că noua criză cu care se confruntă conducerea Rusiei va afecta performanţa armatei ruse în războiul contra Ucrainei, dar a descris această criză drept o "chestiune internă" a lui Putin.

"Noi suntem concentraţi hotărât şi fără oprire pe Ucraina, să ne asigurăm că are tot ce-i trebuie pentru a se apăra şi a-şi recupera teritoriul pe care Rusia i l-a ocupat",a adăugat Blinken.

Antony Blinken şi-a exprimat speranţa că în perioada următoare vor fi dezvăluite mai multe detalii din acordul ce a pus capăt rebeliunii Wagner.Ştiri recomandate

12