Cea mai scurtă și cea mai sigură cale ferată care unește Europa de Asia: BTK!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cea mai scurtă și cea mai sigură cale ferată care unește Europa de Asia: BTK!

Externe 30 Octombrie 2017 / 17:32 1257 accesări

Noua cale ferată care unește Asia de Europa, Baku - Tbilisi - Kars (BTK), a fost inaugurată luni, în prezența șefilor de stat din Azerbaidjan și Turcia, a premierilor din Georgia, Kazahstan și Uzbekistan și a delegaților din Tadjikistan și Kârgâzstan, transmit agențiile Azeri Press, Trend News și Bloomberg. Costul total al proiectului a depășit un miliard de dolari, față de estimarea inițială de 400 de milioane de dolari. "BTK este un proiect istoric, este cea mai scurtă și cea mai sigură cale ferată care unește Europa de Asia. Pe calea ferată ar urma să fie transportate cinci milioane de tone de mărfuri în prima etapă și 17 milioane de tone de mărfuri în următoarea etapă", a declarat președintele azer, Ilham Aliyev.

În urmă cu zece ani au început lucrările la proiectul care va lega prin intermediul transportului feroviar Asia Centrală de Europa, prin Caucaz, oferind și o rută mai scurtă pentru transporturi de bunuri din China către Europa pe calea ferată, o reconstituire a vechii rute comerciale "Drumul Mătăsii".

Linia va avea o lungime de 826 de kilometri, din Baku către capitala Georgiei, Tbilisi, și orașul turcesc Kars. Mărfurile vor putea fi transportate din China în Europa în 12 - 15 zile, mult mai rapid decât în cazul în care s-ar folosi transportul naval, a precizat Guvernul azer. Portul Alat de la Marea Caspică, la sud de capitala azeră Baku, a fost construit pentru a furniza conexiuni cu Asia Centrală. Anul viitor, va fi posibil și transportul de pasageri, inclusiv de la Baku la Istanbul, ceea ce va stimula turismul în regiune.

Taguri articol


12