Cel mai lung tunel din lume, deschis în Elveția

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cel mai lung tunel din lume, deschis în Elveția

Externe 11 Decembrie 2016 / 15:22 815 accesări

Cel mai lung tunel din lume, construit în Elveția și destinat facilitării schimburilor comerciale între nordul și sudul Europei, a fost deschis traficului duminică, au informat Căile Ferate Federale Elvețiene, citate de AFP. Tunelul, denumit "GBT" (Gotthard Base Tunnel) și construit între orașele Zürich și Lugano, are o lungime de 57 de kilometri și traversează muntele St. Gotthard din Alpi. Tunelul a fost inaugurat în luna iunie de către președintele Confederației Elvețiene, Johan Schneider-Ammann, în prezența mai multor oficiali, printre care președintele francez, Francois Hollande, și cancelarul german, Angela Merkel.

Lucrările au necesitat 17 ani de muncă și o investiție de circa 11 miliarde de euro. Tunelul va fi tranzitat în fiecare zi de 260 de trenuri de marfă, care vor circula cu o viteză de 100 kilometri/oră, și de 65 de trenuri de pasageri, care vor putea rula cu până la 200 kilometri/oră.

După GBT, cele mai lungi tuneluri din lume sunt tunelul Seikan din Japonia, cu o lungime de 53,9 kilometri, și tunelul de sub Canalul Mânecii între Franța și Marea Britanie, de 50,5 kilometri.12