Cel mai mare avion cargo din lume a aterizat în Australia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cel mai mare avion cargo din lume a aterizat în Australia

Externe 15 Mai 2016 / 19:00 1163 accesări

Circa 20.000 de australieni s-au înghesuit să admire cel mai mare avion din lume, Antonov AN-225 Mriya, care a aterizat pe aeroportul din Perth, duminică dimineață, relatează Russia Today. Aeronava de producție ucraineană este totodată și cel mai greu avion din lume, măsoară 84 de metri lungime și are o distanță între vârfurile aripilor de 88 de metri. Viteza maximă ce poate fi atinsă de AN-225 este de 850km/h, acesta putând transporta o greutate de două ori mai mare decât poate duce un Boeing 747, ceea ce îl făcea eligibil transportării unei rachete pe el, potrivit proiectelor inițiale ale constructorului de avioane Antonov.

Entuziasmul australienilor pentru a admira uriașul avion a atins cote maxime, generând ambuteiaje uriașe în apropierea aeroportului din Perth unde a aterizat aeronava, în timp ce numeroși curioși au preferat să doarmă în mașini, în noaptea de sâmbătă spre duminică, pentru a nu rata aterizarea aeronavei. AN-225, care a transportat un generator de 117 tone din capitala cehă Praga, rămâne la Perth până joi, când va decola spre Germania.

Din păcate, celebra firmă ucraineană producătoare de avioane Antonov nu mai există de la începutul acestui an, când Guvernul de la Kiev a lichidat această companie de stat, predând ”rămășițele” ei unui conglomerat de firme controlat de stat, Ukroboronprom, potrivit unui anunț făcut de Ministerul Dezvoltării Economice din Ucraina, în data de 27 ianuarie a acestui an. Transferul activelor Antonov către Ukroboronprom a avut loc încă din primăvara anului trecut, în timp ce în iulie 2015, Guvernul de la Kiev a înlocuit și echipa managerială. Antonov producea avioane de pasageri, cargo dar și alte tipuri speciale de aeronave. Înființată la Novosibirsk, în anul 1946, ca birou top-secret a aviației sovietice, compania a fost relocată la Kiev, în 1952. Odată cu destrămarea Uniunii Sovietice, ucrainenii au fost cei care s-au bucurat de performanțele de top ale companiei producătoare de avioane, însă colaborarea cu Federația Rusă a continuat și ea, până la izbucnirea conflictului separatist din estul Ucrainei, susținut de Moscova. Printre cele mai cunoscute aeronave produse de Antonov se numără giganții cargo AN-124 Ruslan și AN-225 Mriya.

Taguri articol


12