Cele mai scumpe deplasări ale parlamentarilor. Un senator constănțean e în top

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Sute de mii de euro, din banii românilor

Cele mai scumpe deplasări ale parlamentarilor. Un senator constănțean e în top

Politică 26 August 2018 / 17:28 726 accesări

Parlamentarii români se plimbă de zor pe banii românilor. Numai anul acesta, în perioada februarie-iunie, parlamentarii români au mers în deplasări care au costat peste 505.000 de euro, potrivit Mediafax. Ei au participat la întâlniri oficiale, dar şi la evenimente precum „Vis de sânziene”, „Primăvara Dunăreană” şi Congresul Asociaţiei Motocicliste a Ţărilor Central Europene. Interesant este faptul că senatorul constănțean Vergil Chițac deține recordul pentru cea mai costisitoare deplasare individuală a unui senator.

PE UNDE AU FOST DEPUTAȚII PE BANII NOȘTRI

Plecările în străinătate ale deputaţilor, în perioada februarie - iunie, au costat peste 1,28 milioane de lei, adică peste 276.000 de Euro, bani din care s-au acoperit cheltuielile cu transportul, cazarea şi diurna. Cele mai multe deplasări au avut loc la evenimente ale organizaţiilor internaţionale parlamentare la care Parlamentul României participă cu delegaţii permanente, precum sedinţe la Adunarea Parlamentară a NATO, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, Adunarea Parlamentară a OSCE sau lucrări ale comisiilor din Parlamentul European. În topul destinaţiilor deputaţilor se află Belgia (10 deplasări), Franţa (9), Germania (8), Bulgaria (6), dar şi Turcia, SUA, Elveţia şi Italia. Deputaţii au bifat şi destinaţii „exotice” precum Senegal, Vietnam, Qatar, Maroc, Kazakhstan, Iordania, Liban, Emiratele Arabe Unite.

„VIS DE SÂNZIENE” ȘI „CONGRESUL MOTOCICLIȘTILOR”

Cea mai scumpă deplasarea a deputaţilor a fost în valoare de 124.996 de lei (aproximativ 27.000 de Euro). În perioada 6-9 mai, şapte deputaţi s-au deplasat la Washington, pentru reuniunea Reţelei Transatlantice a Tinerilor Parlamentari – TU40, „cu scopul de a contribui la întărirea relaţiilor transatlantice”. Aceştia au declarat la întoarcere că programul reuniunii a conţinut „întâlniri şi schimburi de vederi” cu parlamentari americani şi cu reprezentanţi ai unor ONG-uri şi think thank-uri de profil, printre temele abordate fiind economia, Brexit-ul, Rusia, Siria, Iranul, Coreea de Nord, Ierusalimul. Printre deplasările parlamentare s-a numărat şi participarea unui deputat la festivalul „Vis de sânziene” din Spania. Deplasarea a durat cinci zile (21-25 iunie) şi a costat aproape 4.000 de lei. Tot din bugetul Camerei Deputaţilor s-au mai plătit aproape 3.000 de lei pentru participarea unui deputat la „Congresul Asociaţiei Motocicliste a Ţărilor Central Europene – MACEC”. Evenimentul desfăşurat la Lublin (Polonia) pe 23-25 martie a avut ca scop „dezvoltarea colaborării dintre ţările europene”. S-au discutat problemele financiare ale federaţiilor de motociclism, precum şi calendarul competiţional pentru anul 2018. Pentru vizita în Vietnam a patru deputaţi români din grupul parlamentar de prietenie cu statul vietnamez, Camera Deputaţilor a plătit alţi 54.953 de lei (peste 11.000 de Euro).

ȘI SENATORII S-AU PLIMBAT PE PICIOR MARE

În cazul senatorilor, deplasările în străinătate, în perioada februarie-iunie, au costat statul român 1.067.907 lei, adică peste 229.000 de euro. Franţa a fost în topul plecărilor externe în interes de serviciu ale senatorilor, fiind aprobate 36 deplasări. A doua ţară preferată de senatori a fost Belgia cu 13 astfel de plecări în interes de serviciu, urmată de SUA (8), Bulgaria (7), Anglia (6). La capitolul deplasări „exotice”, o parte dintre senatori au vizitat Egipt, Africa de Sud, Israel, Japonia, Emiratele Arabe Unite, Maroc, Bahrain. Cea mai scumpă deplasare individuală a unui senator, în perioada februarie-iunie, a făcut-o constănțeanul Vergil Chiţac. Acesta a mers, în perioada 16-24 iunie, în Japonia, unde a participat la „subcomisiile pentru relaţii economice transatlantice şi parteneriate NATO ale Adunării Parlamentare NATO”. Deplasarea a costat 30.715 lei (aproape 7.000 de euro).12