Cetăţeanul Coman - Ce-am băut, ce-am fumat la Neverse, Pesede, Ciumaroșie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cetăţeanul Coman - Ce-am băut, ce-am fumat la Neverse, Pesede, Ciumaroșie

09 Iulie 2018 / 16:23 1227 accesări

Am cântărit bine momentul în care să public acest material și am ales să nu o fac în timpul desfășurării Festivalului NEVERSEA, numai și numai din pricină că ar fi fost luat ostatic imediat de tabăra populistă care vrea să-i poarte sâmbetele primarului Făgădău cu orice preț, chiar și atunci când, ipotetic, se scobește în nas în propria baie. Ori, întrebările pe care le voi adresa, în rândurile următoare nu sunt un atac, ci exprimă o îngrijorare a unui ins care este părinte de adolescentă și, doar întâmplător, scriitor la gazetă.

Ceea ce mi se pare ciudat, este că, deși informațiile pe care le voi face publice în următoarele rânduri au umblat intens în tot orașul, NIMENI, NICI MĂCAR UN SINGUR POST MEDIA, nu s-a gândit să pună o întrebare. Nu să ridice un deget acuzator, ci măcar să pună o întrebare.

Din prima seară a festivalului au început să îmi ajungă la urechi informații care descriau haite de adolescenți umblând bezmetici pe plaja distracției, având comportamente ciudate, vădit exagerat de euforice, similare celor care se droghează cu binecunoscuta și bineauzita iarbă. Informațiile au venit atât din partea locuitorilor din zonă, cât și a celor care se ocupau de curățenie și care povesteau între ei respectivele scene, fără să își închipuie cine trage cu urechea la câteva scaune depărtare. Dacă adaug faptul că, la ediția de anul trecut, umblând printre petrecăreți, am detectat mirosul specific al fumului țigărilor „speciale” nu o singură dată, mă simt îndreptățit să am suspiciuni. E adevărat că s-au traficat și s-au consumat droguri ușoare?

Alte relatări privind evenimentul NEVERSEA descriu haite de adolescenți care cumpărau sticle cu băuturi alcoolice tip vodcă de la magazinele din proximitatea plajei Modern, pe care le consumau până ajungeau la intrări, unde erau deja beți lemn. Cine a băut măcar câteva pahare la viața lui știe foarte bine ce înseamnă să dai peste cap o juma de vodcă sau coniac. Te îmbeți de nu mai știi de tine în cel mai exact sens al expresiei. E adevărat că s-a permis abuzul de alcool din partea unor adolescenți?

O altă chestiune ciudată, pe care o relatau între ei, plini de mândrie, niște adolescenți în autobuz, dar pe care am auzit-o și de la mai mulți părinți care și-au lăsat copiii de 16 – 17 ani la Festival, este aceea că mulți minori au purtat brățări de intrare la NEVERSEA valabile pentru persoane peste 18 ani. Probabil că peste 18 ani poți să bei până la loc comanda din oferta comercianților aflați în interiorul împrejmuit al manifestării și, în general să faci orice îți trece prin cap, ca un ins major, fără să vii cu mămica de mână. Întrebarea este cum s-au învârtit adolescenții de acele brățări. Mi se pare ciudat... E adevărat că un număr însemnat de minori au primit brățări de majori? Dacă da, de unde le-au primit?

Dată fiind anvergura, importanța și locul de desfășurare ale NEVERSEA, am convingerea că serviciile secrete de informații, serviciul de imigrație, brigăzile antidrog și de combatere a crimei organizate și-au făcut treaba pe teren și, cunoscând pe profesioniștii din interiorul lor, nu am nici o îndoială că vor putea pune la dispoziția instituțiilor competente ale statului rapoarte fidele asupra a ceea ce s-a întâmplat în cele patru nopți de desfășurare a evenimnetului pomenit.

Ca atare, solicit instituțiilor abilitate ale statului, PARCHETELOR competente, să verifice informațiile pe care un cetățean simplu ca mine le-a colectat cu o ușurință prea mare încât să nu se gândească la foarte posibila lor veridicitate.12