Cetățenii ucraineni cu pașapoarte biometrice pot călători în România fără viză

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Din 11 iunie

Cetățenii ucraineni cu pașapoarte biometrice pot călători în România fără viză

Administrație 10 Iunie 2017 / 14:18 770 accesări

Cetățenii Republicii Ucraina care au pașapoarte biometrice pot intra în România, începând de duminică, 11 iunie, și rămâne pe teritoriul țării noastre fără a avea obligația de a deține viză, pentru șederi a căror durată totală nu depășește 90 de zile, în cursul oricărei perioade de 180 de zile, a informat, sâmbătă, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră (IGPF) într-un comunicat remis AGERPRES. IGPF precizează că această măsură intră în vigoare ca urmare a prevederilor Regulamentului (UE) nr. 850/ 2017 al Parlamentului European și al Consiliului din 17.05.2017 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 539/ 2001 al Consiliului de stabilire a listei țărilor terțe ai căror resortisanți trebuie să dețină viză pentru trecerea frontierelor externe și a listei țărilor terțe ai căror resortisanți sunt exonerați de această obligație, Ucraina fiind introdusă în partea 1 din Anexa II a Regulamentului 539/2001. Cetățenilor din Ucraina cu pașapoarte biometrice li se permite intrarea în România fără viză dacă prezintă documentele care justifică scopul și condițiile șederii lor și care fac dovada existenței unor mijloace corespunzătoare atât pentru întreținere pe perioada șederii, cât și pentru întoarcerea în țara de origine sau pentru tranzitul către alt stat în care există siguranța că li se va permite intrarea. De asemenea, cetățenii ucraineni aflați în tranzit trebuie să prezinte garanții că li se va permite intrarea pe teritoriul statului de destinație sau că vor părăsi teritoriul României. IGPF subliniază că ucrainenii care vor să intre în România fără viză trebuie să nu fie incluși în categoria străinilor împotriva cărora s-a instituit măsura interzicerii intrării în țara noastră sau care au fost declarați indezirabili; nu au încălcat anterior, în mod nejustificat, scopul declarat la obținerea vizei sau, după caz, la intrarea pe teritoriul României ori nu au încercat să treacă frontiera României cu documente false; pe numele lor nu au fost introduse alerte în Sistemul Informatic Schengen în scopul refuzării intrării.

IGPF precizează, de asemenea, că rămân în vigoare prevederile Acordului privind micul trafic de frontieră încheiat între guvernele României și Ucrainei — cetățenii ucraineni, titulari ai unor permise de mic trafic eliberate de către autoritățile competente, pot călători și sta pe teritoriul României, având obligația de a nu depăși limita de 50 km de la linia de frontieră și de a respecta condițiile și scopul pentru care a fost eliberat un astfel de document. Poliția de Frontieră Română menționează că este folosită la maximum infrastructura punctelor de trecere de la granița cu Ucraina, iar, în funcție de valorile de trafic, în fiecare dintre acestea se vor crea fluxuri suplimentare de control, pe sensul de intrare sau ieșire din țară, după caz.

Participanții la traficul transfrontalier au la dispoziție aplicația Trafic On-line, dezvoltată de Poliția de Frontieră Română, ce poate fi accesată pe pagina de internet www.politiadefrontiera.ro, care prezintă informații despre toate punctele de frontieră. Pentru informații privind punctele de trecere a frontierei, despre condițiile de intrare în Romania sau pentru sesizări privind diferite aspecte din sfera de competență a Poliției de Frontieră cetățenii pot suna la numărul de telefon 021.9590, care funcționează în regim permanent.12