Chinezii au inventat... ketchup-ul fără roșii în Evul Mediu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Chinezii au inventat... ketchup-ul fără roșii în Evul Mediu

Culinar 19 Ianuarie 2016 / 18:48 3077 accesări

Chiar dacă pare greu de crezut, în special pentru că la ora actuală cei mai mari consumatori sunt americani, prima variantă de ketchup, fără delicioasele roșii în compoziție, își are originea în China medievală. În Evul Mediu era un amestec pe bază de pește fermentat în saramură, cu diferite condimente pentru a-i atenua gustul, relatează directmatin.fr. Sosul a fost descoperit de exploratori britanici, care au importat rețeta între sfârșitul secolului al XVII-lea și începutul celui de-al XVIII-lea. Numele său de origine, ke-tsiap, s-a transformat în... ketchup. Britanicii plecați spre Lumea Nouă în jurul anului 1800 au adăugat apoi roșiile, legume de origine americană, pentru a-i îndulci gustul. Ca să ajungă însă la un renume mondial, sosul a așteptat până la sfârșitul secolului al XIX-lea, când o mare firmă americană, Heinz, a popularizat tomato ketchup în lumea întreagă, în versiunea sa actuală. În prezent, doi din trei români declară că obișnuiesc să consume ketchup regulat.

Citește și:

Brânza este... cocaina produselor lactate!

Brânza Kraft, cumpărată de ketchup-ul Heinz

Alimente interzise în caz de hiperaciditate gastrică

Roşiile reduc riscul de maladii cardiace

Taguri articol


12