Ciolacu: Austria este de acord cu ridicarea graniţelor aeriene pentru România

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ciolacu: Austria este de acord cu ridicarea graniţelor aeriene pentru România

Politică 10 Decembrie 2023 / 08:12 972 accesări
Foto: gov.ro

Foto: gov.ro

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, sâmbătă seară, că Austria "şi-a flexibilizat poziţia" în ceea ce priveşte spaţiul Schengen şi este de acord cu ridicarea graniţelor aeriene pentru România.

„Am spart gheața! Austria și-a flexibilizat poziția în ceea ce privește spațiul Schengen și este de acord cu ridicarea granițelor aeriene pentru România. Asta înseamnă că românii nu vor mai sta la cozi interminabile atunci când zboară în interiorul Uniunii Europene" ascris Ciolacu pe Facebook.

El a precizat că ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, are mandat să se vadă cu omologul austriac şi să ducă negocierile la bun sfârşit.

"Am făcut eforturi mari în ultimele luni să ajungem în acest punct și le sunt recunoscător tuturor celor care au luptat pentru România. Ministrul Predoiu are mandat să se vadă cu ministrul de interne austriac și să ducă negocierile la bun sfârșit. După ani de zile de așteptări, vom realiza împreună și acest vis! România merită în Schengen!”, a mai adăugat Ciolacu.

Reacția sa vine după ce presa austriacă a scris că Gerhard Karner este gata să relaxeze vetoul austriac asupra extinderii Schengen la România și Bulgaria, permițând ridicarea controalelor în aeroporturi.

Granițele terestre și-ar păstra statutul actual, iar Bulgaria și România nu ar fi, totuși, oficial membre Schengen.

Surse guvernamentaleau anunţat săptămâna trecută că România nu va cere un vot la Consiliul JAI din 4-5 decembrie şi că există discuţii privind organizarea unui Consiliu JAI extraordinar spre finalul lunii decembrie, unde ar urma să se analizeze aderarea României la Schengen în două etape, prima fiind cu intrarea frontierelor aeriene în spaţiul european de liberă circulaţie, din martie 2024.Ştiri recomandate

12