Cioloş a vorbit la Summitul Asia-Europa despre rolul României în proiectele de interconectare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cioloş a vorbit la Summitul Asia-Europa despre rolul României în proiectele de interconectare

Politică 16 Iulie 2016 / 12:56 597 accesări

Premierul Dacian Cioloș a vorbit la Summitul ASEM, care a avut loc în Mongolia, la Ulan Bator, despre rolul României în cadrul proiectelor de interconectare dintre Europa și Asia, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului transmis sâmbătă.

Discuțiile din cadrul summitului s-au concentrat pe tema "20 de ani de ASEM: un parteneriat pentru viitor prin conectivitate", participanții evaluând progresele înregistrate de la ultima reuniune și stabilind direcțiile de cooperare în următorul deceniu.

Premierul Dacian Cioloș a avut o intervenție referitoare la promovarea parteneriatului în cadrul ASEM pentru o mai mare conectivitate, unde a prezentat argumentele în favoarea transformării României într-un punct nodal pentru proiectele de interconectare dintre Europa și Asia, fie că este vorba despre infrastructura de transport de mărfuri, de energie, despre comunicații sau relații interumane și culturale. Prim-ministrul a evidențiat avantajele conferite de poziția geografică a României și legătura prin fluviul Dunărea.

În cadrul sesiunii în format restrâns a șefilor de delegații, dedicată discutării aspectelor principale de pe agenda internațională și, în principal, măsurilor pentru combaterea terorismului, premierul Dacian Cioloș a promovat inițiativa României de înființare a unui Tribunal Internațional pentru condamnarea crimelor terorismului, se arată în comunicatul Guvernului.

Totodată, prim-ministrul Cioloș a argumentat nevoia de a actualiza metodele de lucru ale ASEM astfel încât să răspundă mai bine formatului actual mai extins și nevoii de a urmări realizări concrete.

Sâmbătă dimineață, premierul a participat la o reuniune informală de coordonare între șefii de stat și de guvern europeni aflați la summit privind situația din Turcia. În urma acestei reuniuni, a rezultat o declarație comună a președinților Consiliului European, Donald Tusk, Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și a Înaltului reprezentant pentru politica externă și de securitate a Uniunii Europene, Federica Mogherini.

În marja lucrărilor summitului, șeful Executivului a avut o serie de întrevederi bilaterale cu premierii din Mongolia, China, Kazahstan, Singapore, Polonia și cu președintele Elveției și cel al Comisiei Europene.

Cioloș a avut, de asemenea, discuții informale cu președintele Consiliului European, prim-miniștrii guvernelor din Olanda, Luxemburg, Slovacia, Malta, Rusia, cu vicepreședintele Indiei, precum și cu Federica Mogherini și cu secretarul general ASEAN.

Din delegația condusă de premierul Cioloș au făcut parte ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, consilierul de stat Călin Ungur, secretarul de stat Florin Tăcu (Cancelaria prim-ministrului), secretarul de stat în Ministerul Economiei Manuel Costescu și purtătorul de cuvânt al Guvernului României, Liviu Iolu.

ASEM a fost creată în 1996, având rolul de forum pentru dialog și cooperare între Europa și Asia. O dată la doi ani, șefii de stat și de guvern din cadrul ASEM, președintele Consiliului European, președintele Comisiei Europene și secretarul general al Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) se reunesc în cadrul unui summit pentru a stabili prioritățile organizației. Aceste reuniuni la nivel înalt se desfășoară alternativ în Asia și în Europa. Precedenta reuniune la nivel înalt a fost organizată la Milano, în 2014.

Taguri articol
CioloșAsemEuropaAsia


12