Clonarea terapeutică, un succes

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Clonarea terapeutică, un succes

Sănătate 17 Iulie 2015 / 00:00 1406 accesări

Cercetătorii americani au folosit o tehnică de clonare controversată pentru a obţine celule suşă noi, sănătoase şi perfect compatibile cu organismele pacienţilor, pornind de la mici mostre recoltate din pielea unor persoane diagnosticate cu boli mitocondriale, informează Reuters. Reuşita oamenilor de ştiinţă americani reprezintă un prim pas în dezvoltarea unor tratamente eficiente împotriva acestor boli incurabile şi cu potenţial letal, a explicat medicul Robert Lanza, specialist la Advanced Cell Technology, care nu a participat însă la această cercetare ştiinţifică.

Transferul nuclear reprezintă, în mod tipic, primul pas în clonarea reproductivă - folosirea unor celule adulte pentru a produce o copie genetică a unui individ. După ce tehnica a fost utilizată prima dată în 1996 şi a dus la crearea oii clonate Dolly, ONU a cerut ţărilor membre să interzică această metodă, din motive etice şi morale.

În 2013, Shoukhrat Mitalipov, cercetător la Oregon Health and Science University, a reuşit în premieră mondială să folosească această metodă pentru a obţine celule suşă umane embrionare din celulele somatice ale unui pacient. Aceste celule suşă embrionare sunt extrem de valoroase pentru că sunt pluripotente, au abilitatea de a se transforma în orice tip de celulă din organism. În noul său studiu, Mitalipov şi colegii săi au folosit aceeaşi metodă pentru a produce celule de înlocuire pentru pacienţii cu mutaţii la nivelul genelor mitocondriale, elemente biologice cu rol critic în procesul de producere a energiei de la nivel celular.

Profesorul Lanza spune că au fost deja iniţiate o serie de experimente în mai multe ţări ale lumii, în cadrul cărora sunt testate pe oameni diverse terapii cu celule pluripotente derivate din celule suşă, pentru a descoperi noi tratamente eficiente împotriva unor boli precum diabetul, maladiile oculare şi cele cardiace. Noul studiu a fost finanţat de Leducq Foundation, o fundaţie privată franceză.12