Cod galben de viscol în mai multe zone din țară

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cod galben de viscol în mai multe zone din țară

Vremea 04 Decembrie 2016 / 08:30 1293 accesări

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, duminică, un cod galben de viscol, valabil în mai multe zone din ţară.

Se vor semnala, la peste 1700 m altitudine, intensificări ale vântului, care la rafală vor atinge și depăși 80..90 km/h, viscolind și spulberând zăpada și determinând reducerea vizibilității.

VÂNTUL VA SUFLA CU INTENSIFICĂRI PE LITORAL

Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare spre seară şi pe parcursul nopţii în estul ţării şi la munte, unde pe spaţii mici va ninge. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări pe crestele montane, dar şi în Moldova şi pe litoral. Mai ales dimineaţa, în zonele joase de relief, pe arii restrânse, se va semnala ceaţă, asociată cu depunere de chiciură.

Marţi dimineață, va fi ger în Transilvania dar şi în Maramureş şi chiar încelelalte zone de deal. Minimele vor fi cam între -17 grade în depresiunile intramontane şi 0 grade în Dealurile de Vest. Deşi până după-amiază valorile termice vor creşte uşor în majoritatea regiunilor, vremea se va menţine mai rece decât în mod obişnuit la această dată, cu maxime de la 0 grade în estul Transilvaniei până la 9 grade în Oltenia.

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române sfătuiește conducătorii auto să circule prudent, cu viteză adaptată condiţiilor meteo-rutiere, să păstreze o distanță corespunzătoare în mers, să nu se angajeze în efectuarea unor manevre riscante în trafic, să nu acţioneze brusc mecanismele de direcţie şi frânare şi să utilizeze cu precădere frâna de motor. Conducătorii auto sunt atenţionaţi de oamenii legii că pe drumurile acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, anvelopele de iarnă sunt obligatorii.

Pe unele drumuri naționale, în zona montană, circulația rutieră se desfășoară în condiții de iarnă (zăpadă existând în general în preajma acostamentelor), câteva dintre cele mai utilizate în această perioadă fiind DN7C (în județul Argeș), DN7AVoineasa (județul Vâlcea) – limita cu județul Hunedoara, DN67C Novaci – Rânca (în județul Gorj), DN18 (în județul Maramureș) și DN17, în județele Suceava şi Bistriţa-Năsăud. Le recomandăm conducătorilor auto să circule prudent, cu viteză adaptată condiţiilor meteo-rutiere, să păstreze o distanță corespunzătoare în mers, să nu se angajeze în efectuarea unor manevre riscante în trafic, să nu acţioneze brusc mecanismele de direcţie şi frânare şi să utilizeze cu precădere frâna de motor. „Atenţionăm conducătorii auto că pe drumurile acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, anvelopele de iarnă sunt obligatorii“.12