Cod roşu de poluare la Beijing! Şcolile, închise!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
4.000 de chinezi

Cod roşu de poluare la Beijing! Şcolile, închise!

Externe 08 Decembrie 2015 / 16:36 1181 accesări

Şcolile din capitala chineză au fost închise începând de marţi, după ce Beijingul a emis pentru prima dată o alertă cod roşu de poluare, prin care îi îndeamnă pe locuitori să stea în interior, iar pe copii să nu se ducă la şcoală până joi la prânz, relatează DPA în pagina electronică. Alerta a fost ridicată la cel mai înalt nivel de către Centrul pentru managementul situaţiilor de urgenţă, pentru prima dată de la introducerea, în 2013, a scalei în patru culori - roşu, portocaliu, galben şi albastru.

Autorităţile în domeniul educaţiei de la Beijing au dispus ca grădiniţele, şcolile primare şi liceele să-şi suspende orele, după ce un smog extrem de dens a învăluit străzile capitalei. Locuitorii au fost îndemnaţi să rămână în interior cât mai mult posibil începând de marţi, de la ora locală 7.00 (1.00, ora României), şi până joi la prânz (6.00, ora României), într-un anunţ postat online de Biroul pentru protecţia mediului din Beijing. Alerta a fost actualizată la cod roşu luni seara. Roşul reflectă preconizarea unui nivel de peste 200 de micrograme pe metrul cub de PM2,5 (particule de până în 2,5 microni suspendate în aer), pentru o perioadă de trei zile.

Potrivit indicelui de calitate a aerului prezentat de către Ambasada Statelor Unite în China, marţi dimineaţa, la ora locală 5.00 (luni, 23.00, ora României), nivelul PM2,5 era de 365 de micrograme pe metrul cub, iar la ora locală 9.00 (3.00, ora României), acesta scădea către 250, după ce străzile s-au golit. Nivelul maxim recomandat de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii este de 25. Beijingul a fost afectat de smog, în trecut, şi pentru perioade mai lungi de trei zile, dar autorităţile nu au emis vreo alertă în acest sens.

Între măsurile de urgenţă impuse de acest cod se află restricţionarea traficului rutier, cu excepţia vehiculelor electrice, şi folosirea unui sistem de circulaţie în funcţie de numărul maşinii - par sau impar -, introdus în timpul Jocurilor Olimpice de la Beijing, în 2008. Unor uzine şi şantiere de construcţii li s-a impus să-şi suspende operaţiunile. Focurile de artificii şi grătarele în aer liber sunt, de asemenea, interzise pe perioada codului.

Beijingul a ţinut titlurile în presa din întreaga lume săptămâna trecută, în timpul negocierilor de la Conferinţa pe tema modificărilor climatice de la Paris (COP21), după înregistrarea unui nivel PM2,5 de 675 în apropierea Pieţei Tiananmen. Aceste particule suspendate în aer sunt suficient de fine pentru a pătrunde adânc în plămâni şi sunt asociate cu un risc sporit de crize cardiace, accidente vasculare cerebrale, cancer la plămâni şi astm. Beijingul ar putea încerca să lupte pentru curăţarea aerului în vederea Jocurilor Olimpice de Iarnă din 2022, în contextul în care sursa poluării nu este locală, potrivit unor cercetători americani.

1,6 MILIOANE DE MORŢI PE AN Poluarea cauzează moartea a 1,6 milioane de persoane pe an - reprezentând aproximativ 17% din decesele înregistrate în China -, potrivit raportului întocmit de către Rohde şi Richard Muller şi publicat în revista de ştiinţă „PLOS One“. Poluarea atmosferică ucide aproximativ 4.000 de chinezi pe zi, iar arderea cărbunelui este un factor-cheie, potrivit unui studiu ştiinţific publicat de către grupul independent de cercetare Berkeley Earth.12