Codul Penal, atacat la CCR

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Codul Penal, atacat la CCR
Politică 05 Iulie 2018 / 20:00 369 accesări 3 comentarii

PNL, USR şi PMP au anunţat că au depus joi o sesizarea la Curtea Constituţională cu privire la modificările făcute la Codul penal, spunând că au fost atacate peste 30 de articole modificate, anunță news.ro. „Sesizarea pe care o adresăm Curţii Constituţionale va fi înregistrată astăzi (joi – n.r.). Sperăm că acest cod al protejării infractorilor nu va deveni lege niciodată. Solicităm CCR să trimită întrebările preliminare care privesc statul de drept, care privesc această valoare fundamentală a UE, să pună aceste întrebări preliminare Curţii de Justiţie a UE şi apoi să se aplece la sesizarea noastră de neconstituţionalitate a demersului PSD-ALDE. Această sesizare este rodul muncii PNL, USR şi PMP”, a anunţat deputatul PNL Ioan Cupşa, membru în Comisia specială de modificare a legilor justiţiei.

Cupşa a mai spus că au fost atacate la CCR peste 30 de articole, dar şi proiectul de lege în integralitate, criticând modificarea articolului 297 din Codul penal privind abuzul în serviciu şi abrogarea articolului 298 privind neglijenţa în serviciu.

„CCR va primi astăzi (joi – n.r.) foarte multe motive şi argumente pe care le va putea accepta astfel încât să rezolve aceste pericole pentru justiţie, pentru lupta împotriva corupţiei şi pentru statul de drept în general”, a adăugat deputatul USR Stelian Ion.

De asemenea, deputatul PMP Ionuţ Simionca a afirmat că nu susţine modificările legislaţiei penale, afirmând că „românii aşteaptă de la noi să dăm legi drepte pentru cetăţeni, nu legi speciale pentru lideri politici”.

Proiectul de modificare a Codului penal a fost adoptat, miercuri, de plenul Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional. Legea a fost adoptată cu 167 de voturi „pentru”, 97 de voturi „împotrivă” şi 19 abţineri, în condiţiile în care erau necesare minimum 165 de voturi favorabile. Marţi, proiectul de modificare a Codului penal a fost adoptat de plenul Senatului, în calitate de primă Cameră sesizată, cu 74 de voturi „pentru”, 28 de voturi „împotrivă” şi nouă abţineri, după o şedinţă tensionată, în care opoziţia a încercat să lase puterea fără cvorum, însă acest lucru nu a fost posibil deoarece senatorii UDMR au venit în sală pentru ca şedinţa să poată continua.

Comisia Iordache a adoptat luni modificarea articolului 297 din Codul penal cu privire la infracţiunea de abuz în serviciu, astfel că infracţiunea nu se pedepseşte dacă prejudiciul este până în salariul minim brut pe economie - 1.900 de lei. În plus, se consideră abuz în serviciu dacă scopul este de a obţine foloase materiale necuvenite pentru sine, soţ sau rude până la gradul II. În timpul dezbaterilor, deputatul PSD Oana Florea a propus abrogarea infraţiunii de abuz în serviciu.

De asemenea, comisia specială a eliminat din sfera infracţiunii de abuz în serviciu elaborarea, emiterea sau aprobarea actelor normative de către Parlament şi Guvern, iar articolul 298 din Codul penal privind neglijenţa în serviciu a fost abrogat. Totodată, comisia a decis modificarea definiţiei din Codul penal a grupului infracţional organizat, în sensul că nu constituie grup infracţional organizat grupul format ocazional în scopul comiterii imediate a uneia sau mai multor infracţiuni şi fără a avea o continuitate.

Taguri articol
Loading...
loading...

3 comentarii

... 20:57:48 / 05 Iulie 2018
...

Despre legile antiromanesti ale parlamentului nimic? Adica legea protectiei minoritatii jidanesti, legea instrainarii gazelor romanesti, etc., nimic?

"legii româneștii " 21:19:45 / 05 Iulie 2018
PROTOCOALE secrete INTERZISE ..

DINTRE DNA și SRI..Nu credeam că după 28 de ani sa ne luptăm pt drepturile și libertățile fundamentale ale romanilor.....Cu încălcării ale constituției NERESPECTAREA DECIZIEI CCR ....Cu DOSARE FABRICATE... MARTORII INEXISTENȚI...Mai ceva că pe timpul lui Stalin...Aici vrea sa ne ducă PDL PNL CIUMA NEAGRĂ...... Prin "legile romaniștii" care au CREAT statul mafiot PARALEL PDL PNL CIUMA NEAGRĂ... Recunoscut de Traian Băsescu... Românește..

Ce sa mai înțelegem la PDL PNL CIUMA NEAGRĂ.. 13:49:20 / 06 Iulie 2018
EI NU RECUNOSC LEGITIMITATEA CCR

.....Dar apelează la CCR pt a bloca a intrzia intrare în vigoare a acestora...Tipic PDL PNL CIUMA NEAGRĂ continuatorul politicii basiste împuțite PDL .

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.

Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.3328 secunde