Combaterea fenomenului plagiatului? O glumă, spun studenţii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Combaterea fenomenului plagiatului? O glumă, spun studenţii

Educație 07 Iunie 2016 / 20:36 533 accesări

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a transmis, marţi, că este dezamăgită de modul în care Parlamentul României şi mai multe universităţi tratează subiectul studiilor doctorale şi a plagiatelor din domeniu şi subliniază că este nevoie de măsuri şi reacţii ferme. Alianţa noteză că se confruntă cu “lipsă de reacţii şi măsuri ferme din partea majorităţii universităţilor, după dezvăluirea numeroaselor cazuri de teze de doctorat plagiate şi după publicarea listelor cu numeroşi universitari care au girat aşa-zise "lucrări ştiinţifice" realizate în penitenciare”. Cei de la ANOSR vorbesc şi despre o încercare a Parlamentului României de a „goli de conținut Ordonanța de Urgență nr. 4/2016 a Guvernului României și de a elimina orice mecanism real de control în domeniul lucrărilor suspecte de plagiat”.

Studenţii spun că este nevoie urgentă de o clarificare a cadrului legislativ privind studiile doctorale, de transparenţă în procesul de acordare a titlurilor academice şi de crearea de mecanisme independente de decizie, apel, control şi sancţionare în caz de furt intelectual. "ANOSR apreciază intenția Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice (MENCȘ) de a restructura sistemul studiilor doctorale, prin înființarea unui grup de lucru care să facă propuneri în acest sens, respectiv prin legiferarea unor acte normative precum OG nr. 2/2016, OUG nr. 4/2016, HG nr. 134/2016 sau OMENCȘ nr. 3482/2016. Totuși, dezbaterile au fost în general sterile, termenele legale pentru consultare publică nu au fost respectate, iar Guvernul României, respectiv MENCȘ, au legiferat chestiuni diferite substanțial față de varianta inițial propusă, fără a exista o explicație publică în acest sens.", se mai arată în comunicatul studenţilor.

Studenţii mai notează că, din punctul lor de vedere, este nevoie de un sistem clar de sancţiuni pentru situaţiile în care sunt încălcări ale normelor de etică şi integritate academică. ANOSR este federaţia naţională studenţească ce reuneşte studenţi din 17 centre universitare din întreaga ţară.

Taguri articol


12