Comunicaţiile prin satelit devin invulnerabile! China a făcut asta!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Comunicaţiile prin satelit devin invulnerabile! China a făcut asta!

Tehnologie 10 August 2017 / 16:42 1732 accesări

China a trimis un cod "invulnerabil" de pe un satelit pe Pământ, fiind prima dată când tehnologia de distribuire a cheilor cuantice spațiu - sol a fost utilizată cu succes, a anunțat joi media de stat, preluată de Reuters. China a lansat primul satelit cuantic în luna august, pentru a reuși dezvoltarea de comunicații "invulnerabile", o evoluție pe care Pentagonul a caracterizat-o drept "un progres notabil". Agenția chineză de știri Xinhua a precizat că datele privind ultimul experiment au fost publicate joi de revista „Nature“, acesta fiind considerat de experți "un punct de cotitură". Satelitul a trimis chei cuantice către stații terestre din China, aflate la o distanță între 645 km și 1.200 km, la o rată de transmisie de până la 20 de ori mai eficientă decât fibra optică, a declarat Pan Jianwei, omul de știință care a condus experimentul, din cadrul Academiei chineze de științe, potrivit Xinhua. "Acest lucru poate, de exemplu, să satisfacă exigențele unei convorbiri telefonice absolut sigure sau transmiterii unei mari cantități de date bancare", a spus Pan.

Orice tentativă de a trage cu urechea la un canal cuantic ar duce la apariția unor interferențe detectabile ale sistemului, a afirmat omul de știință chinez. "Odată interceptată sau măsurată, starea cuantică a cheii se va schimba, iar informația interceptată se va autodistruge", a precizat Xinhua. Agenția de știri precizează că există "perspective enorme" pentru aplicarea acestei noi generații de comunicații în apărare și finanțe.

China este încă în urma SUA și a Rusiei în materie de tehnologie spațială, deși președintele chinez, Xi Jinping, a făcut o prioritate din avansarea programului spațial, invocând rațiuni de securitate națională și apărare. China insistă că programul său spațial are obiective pașnice, dar Pentagonul a subliniat capabilitățile tot mai mari ale Beijingului, afirmând că acesta efectuează activități îndreptate spre a-i împiedica pe adversari să utilizeze echipamente spațiale în timpul unei crize.12