Conducerea Poliţiei Rutiere şi a Poliţiei Autostrăzii, decapitată în urma tragediei de pe Autostrada Soarelui

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Conducerea Poliţiei Rutiere şi a Poliţiei Autostrăzii, decapitată în urma tragediei de pe Autostrada Soarelui

Eveniment 09 Iulie 2007 / 00:00 1292 accesări

În urma tragediei petrecută, vineri, pe Autostrada Soarelui, atunci cînd o persoană şi-a pierdut viaţa şi alte 12 au fost grav rănite, iar traficul rutier a fost blocat mai bine de trei ore, pentru proasta gestionare a situaţiei de criză create, ministrul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA), Cristian David, a dispus, sîmbătă, eliberarea din funcţie a şefului Direcţiei Poliţiei Rutiere, cms şef Dumitru Jianu şi a şefului Poliţiei Autostrăzi, cms şef Mihai Axente. Înainte de a dispune aceste măsuri, ministrul Cristian David a survolat cu elicopterul Autostrada Soarelui, constatînd că la cîteva ore după producerea tragediei, Poliţia Rutieră şi Poliţia Autostrăzilor nu a luat nici o măsură pentru supravegherea traficului şi pentru prevenirea unor noi accidente. Potrivit unui comunicat remis de MIRA această măsură are drept cauză modul de acţiune defectuos al al celor doi şefi care, deşi aveau dispoziţii clare, nu au gestionat corespunzător resursele umane şi logistice avute la dispoziţie, au demonstrat atît o abordare superficială în ceea ce priveşte activităţile de prevenire şi monitorizare a traficului rutier cît şi o lipsă de coordonare a efectivelor din subordine şi au pus în pericol siguranţa traficului rutier, cu consecinţe grave. Atribuţiile de coordonare ale celor două structuri din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române vor fi asigurate de către adjuncţii celor doi ofiţeri eliberaţi din funcţie.

Ministrul Cristian David a convocat, în această dimineaţă, Comitetul Operativ unde vor fi prezentate şi analizate concluziile asupra modului de îndeplinire, de către toate structurile MIRA cu atribuţii în gestionarea acestei situaţii, a dispoziţiilor privind intensificarea activităţilor de supraveghere a traficului, în vederea fluidizării acestuia, transmise la data de 14 iunie, cu ocazia deschiderii sezonului estival.

Şeful Politiţiei Române, chestorul principal Dan Valentin Fătuloiu, a mers, ieri pe Autostrada Soarelui pentru a introduce în dispozitiv cele 20 de maşini cu care ministrul Cristian David a decis să suplimenteze efectivele poliţieneşti de pe autostradă. Fătuloiu a declarat că cele 20 de echipaje au în principal rolul de a interveni pentru prevenirea accidentelor, a anunţa alte „situaţii neprevăzute” care ar putea afecta traficul rutier, referindu-se la incendiile de vegetaţie din ultima perioadă. Şeful Politiei Române a adăugat că echipajelor de poliţie suplimentare li se vor adăuga, în cazul în care traficul este foarte aglomerat, un elicopter al MIRA.12