Constănţean condamnat în 1994, fugit în 1996, găsit în 2006, extrădat în 2018!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Totul pentru 18 ani de închisoare!

Constănţean condamnat în 1994, fugit în 1996, găsit în 2006, extrădat în 2018!

Eveniment 18 Decembrie 2018 / 16:23 2495 accesări

Se numeşte Givan Iusein şi a fost condamnat în România pentru o crimă comisă în 1992. În 1996 a fugit în Canada, iar acum este extrădat! Au trecut 22 de ani!

Povestea începe în noaptea de 10 iulie 1992, în stațiunea Mamaia, când Iusein, împreună cu alte două persoane, au bătut cu bestialitate un tânăr, care, ulterior, a murit.

Potrivit unui comunicat al Tribunalului Constanţa, el a fost condamnat la o pedeapsă de 18 ani de închisoare prin hotărâre definitivă, în 10 ianuarie 1994, pentru omor calificat, fiind emis în cauză mandatul de executare a pedepsei închisorii din 10 ianuarie 1994, de către Tribunalul Constanţa. "S-a reţinut în sarcina persoanei condamnate că în noaptea de 10 iulie 1992, împreună cu alte două persoane, au aplicat victimei lovituri cu corpuri contondente şi cu un cuţit, în mai multe zone ale corpului, cauzând decesul acesteia", se arată în comunicat. El a beneficiat de întreruperea executării pedepsei închisorii pe motive medicale, succesiv, în perioada 10 decembrie 1994 -11 septembrie 1996, iar la această ultimă dată, când a expirat măsura, nu s-a mai prezentat pentru a continua executarea pedepsei, părăsind teritoriul României.

A fost identificat pe teritoriul canadian la data de 14 iunie 2006, iar Tribunalul Constanța a întreprins demersurile legale pentru solicitarea extrădării condamnatului. S-a dat curs acestei cereri de extrădare, care a întrerupt și cursul prescripției executării pedepsei, însă autoritățile judiciare canadiene au solicitat pe parcursul timpului, din 2006 până în 2018, diferite precizări și înscrisuri suplimentare, pentru a analiza pe fond cererea de extrădare, aceste solicitări decurgând în esență din diferența majoră între sistemele de drept procesual penal ale celor două. state, în ce privește standardele de respectare a dreptului la un proces echitabil, potrivit reporterntv.ro. Între altele, Iusein ar fi susținut în fața judecătorului canadian că probele în procesul penal român au fost obținute prin practici nelegale, inclusiv prin tortură. „În urma eforturilor susținute ale Tribunalului Constanța, ca instanță de executare, prezentării și argumentării către instanța canadiană a modului corect procedural în care s-a desfășurat atât urmărirea penală cât și judecata cauzei, cererea de extrădare a fost admisă, iar condamnatul Givan Iusein a putut fi adus în țară în vederea continuării executării pedepsei aplicate pentru infracțiunea gravă săvârșită”, precizează reprezentanții Tribunalului Constanța.

Givan Iusein, acum în vârstă de 48 de ani, a fost extrădat din Canada în România la data de 13 decembrie și a fost depus în penitenciarul Rahova pentru a-și ispăși restul din pedeapsa inițială de 18 ani.12