Dozele de vaccin retrase de la utilizare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Coronavirus: Dozele de vaccin retrase de la utilizare in Japonia contineau particule metalice (compania Moderna)

Impurităţile descoperite în loturile de vaccinuri anti-COVID-19 Moderna expediate în Japonia s-au dovedit a fi particule metalice, a anunţat miercuri compania americană, care a dat asigurări spunând că acest incident nu a generat "riscuri excesive pentru siguranţa" persoanelor vaccinate, informează AFP.
Sănătate 01 Septembrie 2021 / 21:24 4088 accesări

Japonia a anunţat săptămâna trecută suspendarea de la utilizare pentru vaccinurile provenite din trei loturi, reprezentând în total peste 1,6 milioane de doze, după ce medicii din mai multe centre de vaccinare au declarat că au descoperit corpuri străine în fiolele cu vaccinuri.

Analizele au fost realizate de compania Moderna asupra unuia dintre loturile vizate: particula descoperită s-a dovedit a fi "oţel inoxidabil", potrivit unui comunicat publicat în comun cu grupul farmaceutic japonez Takeda, care importă şi distribuie aceste vaccinuri în arhipelagul nipon.

Problema pare să provină de la o linie de producţie a unui subcontractant din Spania, compania Rovi, care produce vaccinurile Moderna destinate pieţei din afara Statelor Unite.

Potrivit anchetei realizate de compania Rovi, "cea mai probabilă cauză" este "o fricţiune între două piese din metal instalate în modulul care plasează capacele flacoanelor pe linia de producţie, din cauza unui montaj defectuos", a explicat compania spaniolă într-un comunicat.

Dozele din cele trei loturi vor fi retrase de pe piaţă începând de joi.

"Rara prezenţă a unor particule de oţel inoxidabil în vaccin (...) nu generează un risc excesiv pentru siguranţa pacienţilor", se afirmă în comunicatul Moderna, care precizează că acest tip de metal este frecvent utilizat în industria alimentară şi pentru producerea de valve cardiace.

"Particule metalice de această mărime injectate într-un muşchi ar putea provoca o reacţie locală, dar nu ar trebui, a priori, să provoace alte reacţii grave dincolo de zona de injectare", au adăugat reprezentanţii companiei Moderna şi Takeda.

"Nu ne aşteptăm ca injectarea particulelor identificate în aceste loturi din Japonia să aibă ca rezultat un risc medical sporit", au concluzionat ei.

Ministerul Sănătăţii din Japonia a anunţat săptămâna trecută deschiderea unei anchete pentru a stabili cauza decesului în luna august a doi bărbaţi, care au primit doze de vaccin provenite din unul dintre cele trei loturi suspendate.

Potrivit comunicatului publicat miercuri de cele două companii farmaceutice, "nu există vreo dovadă" că cele două decese ar fi asociate administrării vaccinului. "Legătura este considerată în prezent drept una întâmplătoare", au precizat reprezentanţii Moderna şi Takeda, care au solicitat continuarea anchetei.

Mai multe regiuni japoneze au suspendat de atunci inoculările cu vaccinul Moderna după descoperirea altor loturi contaminate.

Sursă: Agerpres

Taguri articol


12