Creatoarea de ii care a „îmbrăcat-o” pe Laura Bush este la Constanța

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Creatoarea de ii care a „îmbrăcat-o” pe Laura Bush este la Constanța

Cultură 24 Iunie 2016 / 17:28 2601 accesări

La Muzeul de Artă Populară, Ziua Universală a Iei este sărbătorită la Constanța, timp de trei zile, de vineri până duminică. Cele mai bune creatoare de ii din țară, Iulia Goran și Ecaterina Oproiu din Breaza, s-au mutat temporar la mare cu creațiile lor populare, adevărate opere de artă țesute cu fir colorat de mătase.

Iulia Goran s-a născut în comuna ieșeană Ruginoasa, iar din 1970 s-a mutat în localitatea prahoveană Breaza. De atunci, de 46 de ani, brodează și creează ii. Doar pânza de in topit o cumpără. Restul este rodul muncii sale. Întâi calcă pânza, după care croiește, tivește, brodează, spală, calcă, „încheie” cu alb, roșu, negru sau albastru. Apoi face „crețul” de la guler. La o cămașă poate lucra și o lună. La o rochie, care este la mare căutare pentru nunțile tradiționale, lucrează chiar și jumătate de an. Lucrează costume tradiționale și pentru botezuri. „Ia este la mare căutare. Sunt mulțumită. Primesc multe comenzi”, spune Iulia Goran.

Iile sale au ajuns în întreaga lume. A cusut ii și pentru Elena Ceaușescu, și pentru Laura Bush. Creațiile au prețuri cuprinse între 60 și 500 de lei. Atunci când vede că omul chiar dorește să cumpere o ie oferă și „bonusuri”.

Când nu croiește și brodează, Iulia Goran se ocupă de livada de la Breaza. Vara aceasta a făcut o mulțime de dulcețuri din: trandafir, căpșune, nuci verzi, dude. „Vin cu drag în Constanța, pentru că noi am locuit aici, din 1968 până în 1976”, a spus Iulia Goran.

Cei care doresc să vadă creațiile Iuliei Goran și ale Ecaterinei Oproiu sunt așteptați, de vineri până duminică, între orele 10.00 - 20.30, la Muzeul de Artă Populară. De asemenea, în muzeu este deschisă și o expoziție temporară „Tipologia iei”.

Citește și:

Întreaga ţară se îmbracă în ie!

Sărbătorim Ziua Universală a Iei

„Ziua Universală a iei româneşti“, proclamată la Washington

Sărbătorim Ziua Universală a Iei

Shaggy și soția lui poartă cu mândrie ia românească

Interviu cu creatoarea de ii Mihaela Oproiu: „Bunica are 90 de ani și coase ii”

„În ceainărie se poartă ie”

Ia românească, „vedetă” la New York12