Crește numărul alegătorilor la europarlamentare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Crește numărul alegătorilor la europarlamentare

Administrație 05 Aprilie 2019 / 17:00 668 accesări

Numărul total de cetăţeni cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral, la 31 martie, a crescut cu 11.883 faţă de ultima informare publică realizată de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), pe 28 februarie. AEP menţionează că, din totalul de alegători români care figurează în Registrul electoral, un număr de 18.252.743 au domiciliul sau reşedinţa în ţară, iar 696.398 au domiciliul în străinătate şi sunt posesori de paşaport CRDS. AEP precizează într-un comunicat remis AGERPRES că în perioada 1 - 31 martie, la nivelul primăriilor au fost operate în Registrul electoral următoarele radieri: 23.723 persoane au fost radiate ca urmare a decesului, conform prevederilor art. 37 din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, cu modificările şi completările ulterioare; 206 persoane au fost radiate ca urmare a încadrării în prevederile art. 39 din aceeaşi lege, referitor la radierea din Registrul electoral a alegătorilor cărora li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege sau au fost puşi sub interdicţie. Potrivit sursei citate, 179 de persoane au redobândit drepturile electorale ca urmare a expirării perioadei de radiere.

Numărul de alegători care au împlinit 18 ani în aceeaşi perioadă este de 18.881, aceştia fiind înscrişi în Registrul electoral din oficiu, de către Autoritatea Electorală Permanentă, pe baza comunicării Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date. Datele importate de la Direcţia Generală de Paşapoarte în data de 1 martie relevă că, faţă de precedentul import, cel din 1 septembrie 2018, au intrat în evidenţe 20.548 de alegători noi, iar un număr de 3.796 de alegători nu mai figurează, ca urmare a decesului, pierderii cetăţeniei sau restabilirii domiciliului în România, informează sursa citată.

Potrivit Legii 208/2015, Registrul electoral este un sistem informatic naţional de înregistrare şi actualizare a datelor de identificare a cetăţenilor români cu drept de vot şi a informaţiilor privind arondarea acestora la secţiile de votare. Registrul electoral este structurat pe judeţe, municipii, oraşe, comune, pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în ţară. Persoanele autorizate să efectueze operaţiuni în Registrul electoral cuprinzând cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în ţară sunt primarii sau persoanele desemnate de către primari, prin dispoziţie, conform legii.12