„Cronicari la Pontul Euxin”, cea de-a 13-a carte a scriitorului Ion Roşioru

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Cronicari la Pontul Euxin”, cea de-a 13-a carte a scriitorului Ion Roşioru

Cultură 23 Iunie 2007 / 00:00 717 accesări

Ion Roşioru, membru al Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România (USR), va lansa, la finele sezonului estival, cea de-a 13-a lucrare din cariera sa, „Cronicari la Pontul Euxin”. Autorul a precizat că volumul va cuprinde cronici literare, eseuri, interpretări şi articole despre aprox. 50 de scriitori dobrogeni, membri sau nu ai USR Dobrogea. Printre prozatorii, poeţii, criticii literari şi autorii de literatură pentru copii promovaţi în această carte se numără Enache Puiu, Ovidiu Dunăreanu, Nicolae Motoc, Constantin Novac, Arthur Porumboiu, Ion Faiter, Ion Dragomir, Sorin Roşca, Constantin Miu, Nicolae Rotund, Marina Capbun, Cristina Tamaş, Amelia Stănescu, Iulia Pană, Liviu Lungu, Emilia Dabu, Ana Ruse, Sanda Ghinea, Costache Tudor şi Mirela Rosnoveanu.

Pasionaţii de literatură vor observa că în cele aprox. 400 de pagini, sînt reunite cronici literare apărute în ultimii 20 de ani, în cele mai importante reviste de cultură din ţară, publicaţii la care Ion Roşioru este colaborator: „Convorbiri literare”, „Luceafărul” şi „Vatra”. „Am realizat această carte, pentru că Dobrogea este zona geografică de care, prin forţa lucrurilor, m-am ocupat mai mult. Avînd un material bibliografic foarte bogat, m-am gîndit că este o bună ocazie de a aduna între două coperţi articole care, odată cu trecerea timpului, s-ar fi pierdut”, a declarat Ion Roşioru.

Autorul cărţii „Cronicari la Pontul Euxin” a adăugat faptul că acei scriitori dobrogeni care nu sînt prezentaţi în această carte se vor regăsi în paginile volumul doi al lucrării. De asemenea, autorul a precizat că apariţia unei astfel de lucrări era necesară, pentru că, „după 1989 realităţile literare au fost scăpate de sub control şi este posibil ca anumiţi scriitori importanţi să rămînă în tăcere. Este o încercare de a face ordine în grădina literară dobrogeană”.



12