Cum l-a „înfundat“ Pinalti pe Vasile Blaga

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cum l-a „înfundat“ Pinalti pe Vasile Blaga

Justiție 16 Decembrie 2016 / 17:09 979 accesări

Procurorii Serviciului Teritorial Ploieşti al DNA au anunţat marţi că au dispus sesizarea instanţei de judecată cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei în cazul lui Gheorghe Ştefan, fostul primar din Piatra Neamţ, aflat deja în executarea unei pedepse privative de libertate, în dosarul privind finanţarea ilegală a PDL. Cu această ocazie, Pinalti l-a denunţat şi pe Vasile Blaga.

Gheorghe Ştefan, care la data comiterii faptelor era şi vicepreşedinte al PDL, partid aflat la guvernare, este acuzat de trafic de influenţă şi folosirea influenţei funcţiei de conducere într-un partid politic, în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, potrivit unui comunicat al DNA.

"În prezenţa apărătorului ales, inculpatul Ştefan Gheorghe a declarat expres că recunoaşte comiterea faptelor reţinute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv 3 ani închisoare şi interzicerea atât pe perioada executării pedepsei, cât şi pe o perioadă de 3 ani, după executarea pedepsei principale, a drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunilor", se precizează în comunicat.

Potrivit procurorilor, faptele de care este acuzat Gheorghe Ştefan au fost comise în perioada 2009 - 2012.

"Inculpatul Ştefan Gheorghe, în calitate de vicepreşedinte al partidului aflat la guvernare, în scopul obţinerii de sume de bani atât pentru sine, cât şi pentru partid, şi-a folosit în mod direct influenţa deţinută în mediul politic şi a determinat persoanele cu putere de decizie de la nivelul ministerelor de resort să numească la conducerea unei companii naţionale din domeniul energiei o anumită persoană", se menţionează în comunicatul DNA.

Conform aceleiaşi surse, Gheorghe Ştefan i-a spus persoanei numite prin influenţa sa că va fi menţinută în funcţia de conducere la compania naţională din energie doar dacă îi vor fi atribuite societăţii reprezentate de un om de afaceri din anturajul său o serie de contracte de achiziţii servicii şi produse IT. Prin încheierea contractelor în urma unor licitaţii trucate, directorul respectiv a transferat la partid o anumită sumă de bani, reprezentând un procentaj prestabilit.

"În paralel, inculpatul Ştefan Gheorghe i-a promis omului de afaceri că va interveni la directorul companiei, astfel încât firma sa să câştige licitaţiile publice organizate, iar în schimb a pretins şi a primit un procentaj cuprins între 10 şi 25% din valoarea fiecărui contract astfel încheiat, primind pentru sine şi pentru formaţiunea politică din care făcea parte suma totală de aproximativ 10.000.000 lei (circa 2.350.000 euro), din care 700.000 euro au ajuns la Blaga Vasile, trimis în judecată de procurorii anticorupţie la data de 28 noiembrie 2016", se mai arată în comunicat.

Dosarul de urmărire penală, împreună cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei, au fost trimise la Tribunalul Bucureşti.

Anterior, Gheorghe Ştefan a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie pentru săvârşirea unor infracţiuni similare, reaminteşte DNA.12