Cum ne construim relaţii sănătoase? Scoatem mașinăria de pe autopilot

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Sfatul psihologului

Cum ne construim relaţii sănătoase? Scoatem mașinăria de pe autopilot

14 Mai 2018 / 16:36 647 accesări

Odată ce ajungem să înțelegem faptul că totul și toată lumea sunt interconectate, înțelegem că în viață totul este despre relații. Avem o relație cu tot ce ne înconjoară și cu toți cei cu care ne confruntăm direct și indirect. Asta include relația pe care o ai cu tine însuți, cu credința ta (dacă ai una), cu alți oameni (iubit/iubită, familie, prieteni, colegi, inclusiv cu cei care te intersectezi o singură dată în viață) cu animalele, cu mediul local și global, cu mediul social sau tehnologia.

În opinia hipnoterapeutului Eugen Popa, preşedintele Asociaţiei Române de Hipnoză, fiecare dintre relațiile noastre - de la cele mai puțin importante până la cele intime și de familie, prezintă propriul set de provocări, posibilități şi oportunităţi. Succesul în orice domeniu – fie cariera, familia, afacerea ta, relațiile sociale – ține în mare măsură de construirea unor relații pozitive, iar oamenii care sunt capabili să dezvolte și să mențină relații bune, reciproc productive cu alte persoane, tind să obtină mult mai ușor succesul decât cei care încă nu reușeșc să-și construiască relații durabile. „Adesea, oamenii trec prin viaţă pe “autopilot”, răspunzând la stimulii lumii exterioare într-un mod automat, condus de programe subconștiente care au fost învățate și practicate de mai mulți ani, de obicei pornind din copilărie. Relaţiile noastre sunt practic o interacţiune a tiparelor noastre. Toți am fost programați de experiențele vieții, prin relația cu părinții, cultura și oamenii din jurul nostru. Oamenii sunt blocați în modele pe care nici nu le pot vedea. Din acest motiv, de foarte multe ori nu înțeleg de ce nu reușesc să construiască relații bune, bazate pe încredere, respect, iubire sau alte valori personale la care țin”, explică hipnoterapeutul.

Mai mult, specialistul afirmă că atitudinea este dată de ecuația gânduri + sentimente + acțiuni, iar aceste trei aspecte sunt interconectate. Atunci când reușim să schimbăm una dintre ele, se schimbă cu ușurință și celelalte două. Gândurile pot fi ușor schimbate de alte gânduri, acțiunile se pot schimba rapid prin decizia de a acționa diferit, dar sentimente nu pot fi la fel de ușor de înlocuit cu alte sentimente. Cea mai ușoară cale de a ne schimba sentimentele, crede hipnoterapeutul, este de a ne modifica gândurile și acțiunile. De exemplu, ce se întâmplă când începem să vedem lucruri bune în ceilalți? Ne schimbăm sentimentele pentru acea persoană începând prin schimbarea gândurilor pe care le avem în ceea ce o privește. Odată ce sentimentele se schimbă, comportamentul nostru se modifică în mod natural.

Exerciţiu pentru schimbarea perspectivei

Fă o mica pauză, ia-ți câteva momente de liniște! Alege o relație din viața ta de care nu ești suficient de mulțumit. Doar stai liniștit, relaxează-te și imaginează-ți că te ridici deasupra ta și te vezi de undeva de sus în această relație. Observă calitatea emoțiilor și a răspunsurilor tale în diferite situații cu care te confrunți în relație. Dintr-o perspectivă de observator, privindu-te de sus, fără să te implici emoțional, ce tipare observi?

• Îți este greu să ai încredere în cineva?

• Îți este greu să recunoști când greșești?

• De obicei vrei să fii cel responsabil? Te superi când oamenii fac lucruri pe care nu le poți controla?

• Eşti obișnuit să spui “da” și să regreți? Spui vreodată “da” și apoi dai înapoi?

• Tinzi să te învinovățești pentru greșelile sau sentimentele altor persoane?

• Este incredibil de important ca alții să gândească despre tine doar lucruri bune?

• Te simți rănit atunci când cineva îți arată defectele tale?

• Îți este greu să interacționezi cu oameni pe care îi consideri mai buni decât tine?

• Îți este greu să te rupi de relații care sunt în mod evident distructive?

• Îți este greu să ierți?

• Obișnuiești să minți, să ascunzi? etc.

Răspunsurile la întrebări pot fi primite prin două tehnici revoluţionare, introduse în România de experţii Asociaţiei Române de Hipnoză, şi anume: Core Transformation şi Alinierea Poziţiilor Perceptuale, care ne ajută să ne schimbăm radical modul de abordare a relaţiilor. Core Transformation, un proces de transformare personală de referință în domeniul NLP-ului, psihologiei și a spiritualități. Procesul Core Transformation ajută și conduce oamenii să trăiască stări care cel mai adesea sunt exprimate ca fiind “Trăire”, “Pace Interioară”, sau “Unicitate”. De cealaltă parte, Alinierea Pozițiilor Perceptuale este o metodă complementară procesului Core Transformation și oferă o modalitate practică de a ne accesa și alinia cu precizie trei experiențe fundamentale: ce dorim, ce gândim și ce simțim. În același timp, ne permite să experimentăm mai multă compasiune și conexiune cu ceilalți. Această metodă îmbunătățește inteligența emoțională în relațiile noastre – ajutându-ne să devenim mai atenți la nevoile și dorințele noastre, în același timp având mai multă compasiune și înțelegere față de ceilalți.

Taguri articol


12