Cum pregătim cozonacul? Rețeta pentru începători

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cum pregătim cozonacul? Rețeta pentru începători

Culinar 27 Aprilie 2016 / 18:02 4742 accesări

Sărbătorile Pascale bat la ușă și gospodinele cele mai pricepute se pregătesc pentru cea mai mare provocare culinară: cozonacul! Pentru că nu toate femeile știu să pregătească cozonacul pufos și aromat, vă prezentăm o rețetă pentru începători, cu care să vă uimiți invitații de Paște. Aveți nevoie de 50 de grame de drojdie, 7 ouă, 300 ml de lapte, 200 de grame de unt, 1 kg de făină, 300 de grame de zahăr, o jumătate de linguriță de sare, 4 esențe de rom, 4 plicuri de vanilie, iar pentru umplutura de cozonac aveți nevoie de 300 de grame de nucă, 50 de grame de cacao, 50 de grame de zahăr și o esență de rom. Toate ingredientele se folosesc la temperatura camerei. Făina se cerne într-un vas pentru frământat, apoi peste ea se toarnă drojdia dizolvată cu puțin zahăr și cu puțin lapte cald. Drojdia se acoperă cu făină și se lasă la crescut, la căldură, pentru aproximativ 15 minute. În timpul acesta, se topește untul și se lasă să se răcească, apoi gălbenușurile celor 7 ouă se amestecă bine cu sare, apoi se adaugă peste laptele călduț amestecat cu zahărul, coaja de lămâie, rom și zahăr vanilat. Adăugăm crema de gălbenușuri în compoziția cu maia și ne ungem mâinile cu unt, se toarnă laptele călduț, puțin câte puțin, peste compoziție și amestecăm până când compoziția devine omogenă. Se adaugă treptat untul și se frământă, împăturind aluatul, aducând colțurile spre mijloc și apoi întorcându-l pe partea cealaltă reluând procesul. Se frământă până când tot laptele și untul se adaugă în făină, iar compoziția nu se mai lipește de mâini. Se lasă la crescut, iar între timp se pregătește umplutura pentru cozonac. Se bat albușurile spumă, apoi se adaugă zahărul, cacao, o esență de rom și un plic de vanilie. Se amestecă totul, apoi se adaugă nuca măcinată și se omogenizează cu grijă compoziția. Tăvile se tapetează cu hârtie de copt. După ce a crescut aluatul, se împarte în două părți egale și se întinde cu mâinile. Nu se folosește făcălețul pentru ca aluatul să rămână aerat, iar cozonacul să fie pufos. Peste aluatul întins se pune jumătate din umplutură și se rulează strâns. Cozonacul astfel obținut se pune în tavă și se unge cu ou bătut, apoi se lasă la crescut și se bagă în cuptorul încălzit în prealabil. Cozonacii se lasă la copt 10 minute la foc mic și 20 de minute la foc mare.

Taguri articol


12