„Cumințenia Pământului“ a „costat“ Bancpost 10.000 de euro

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Cumințenia Pământului“ a „costat“ Bancpost 10.000 de euro

Cultură 19 Septembrie 2016 / 16:48 769 accesări

După ce românii nu s-au arătat prea interesaţi de a participa la răscumpărarea „Cuminţeniei Pământului” pentru şase milioane de euro, sumă impusă practic de stat, care a reuşit să plătească doar cinci milioane din cele 11 asupra cărora s-a căzut de acord cu moştenitorii, Bancpost vine pe ultima sută de metri şi donează 10.000 de euro! Puteau mai mult, am putea comenta, dar trăim în România şi ne mulţumim cu „e bine şi atât”.

Suma totală strânsă în cadrul campaniei de subscripție națională pentru achiziționarea sculpturii lui Brâncuşi, până la data de 15 septembrie (rămânând două săptămâni până la încheierea campaniei), era de 831.174 de euro, conform anunţului publicat în acea dată pe pagina de Facebook "Cumințenia Pământului" (https://www.facebook.com/CuminteniaPamantului.ro). "Cuminţenia Pământului este o operă valoroasă şi un simbol naţional al moştenirii culturale. Aducerea în patrimoniul public a acestei sculpturi se poate face printr-un demers comun, la care Bancpost a aderat şi pe care îl susţine la nivelul întregii organizaţii. Suntem onoraţi să facem parte din acest proiect iniţiat de Ministerul Culturii şi să putem contribui mai departe la întărirea sentimentului de mândrie naţională", a declarat Aura Toma, director executiv Marketing şi Comunicare, se citează în anunţul publicat luni.

Campania de susținere a subscripției naționale pentru achiziția sculpturii, lansată oficial de către Guvenul României și Ministerul Culturii în luna mai, se va derula până pe 30 septembrie, suma totală care trebuie strânsă fiind de şase milioane de euro.

Potrivit site-ului www.brancusiealmeu.ro, în situaţia în care până la data de 30 septembrie suma nu este completă, banii donaţi în conturile Ministerului Culturii se restituie donatorilor, condiţiile, procedura şi termenele pentru restituirea sumelor urmând a fi stabilite până cel mai târziu la data de 31 decembrie. În zilele de 1 și 15 ale fiecărei luni de campanie, pe pagina de Facebook dedicată acesteia (https://www.facebook.com/CuminteniaPamantului.ro) se anunță sumele colectate.

Donaţii se pot face prin transfer bancar (sau prin depunere de numerar într-unul din conturile deschise pe numele Ministerului Culturii, CIF 4192812, enumerate pe site-ul campaniei), prin site-ul brancusiealmeu.ro, prin eMag şi prin SMS (de câte doi euro, prin expedierea textului "Brancusi" la numărul 8833).12