„Cumințenia Pământului” se va plimba prin țară

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Cumințenia Pământului” se va plimba prin țară

Cultură 16 Octombrie 2016 / 19:03 555 accesări

Sculptura „Cumințenia Pământului”, de Constantin Brâncuși, va fi expusă, într-o primă etapă, la Muzeul Satului „Dimitrie Gusti“, urmând ca apoi să fie itinerată prin țară, pentru a fi prezentată în muzee și galerii de artă. Cel puțin așa spune ministrul Culturii, Corina Șuteu.

„Faptul că, într-o primă fază, „Cuminţenia Pământului“ va fi găzduită de Muzeul „Dimitrie Gusti“ nu înseamnă că ea va fi accesibilă doar bucureştenilor: în viitorul apropiat, lucrarea va fi itinerată în România, urmând să fie expusă în contexte speciale, în muzee de artă, galerii etc”, a scris ministrul Corina Şuteu, duminică, pe pagina sa de Facebook.

Alegerea Muzeului „Dimitrie Gusti“ ca loc principal de prezentare este motivată de faptul că în prezent este „cea mai vizitată instituţie muzeală din Bucureşti, iar mutarea „Cuminţeniei Pământului“ în acest spaţiu este menită unei expuneri cât mai largi a lucrării, pentru un public cât mai numeros şi mai divers, ce o va putea recepta în multiplele ei valenţe, nu doar în siajul tradiţiei artistice din care provine”. Totuși, Corina Șuteu este de acord că includerea unei capodopere a avangardei de secol XX într-o instituţie cu profil de etnografie este ieșită din comun, justificând și că modalitatea de achiziţie a „Cuminţeniei Pământului“ - prin subscripție publică și bani de la Guvern - este și ea atipică.

Citește și:

Guvernul cumpără „Cumințenia Pământului“!

Guvernul „împrumută“ românii pentru „Cumințenia Pământului”?!

Guvernul plătește diferenţa pentru „Cuminţenia Pământului“?!12