Dacă pe baza protocoalelor au avut loc condamnări nelegale, semnatarii pot răspunde penal

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Dacă pe baza protocoalelor au avut loc condamnări nelegale, semnatarii pot răspunde penal

Justiție 25 Aprilie 2018 / 10:52 1551 accesări
Referitor la protoculul ÎCCJ - SRI, ministrul a spus:

Referitor la protoculul ÎCCJ - SRI, ministrul a spus: "Nu trebuia să-l încheie, să-l aplice şi din momentul aflării trebuia să-l denunţe şi să ceară desecretizarea"

Ministerul Justiţiei susţine că existenţa procoalelor dintre SRI şi instituţii din Justiţie ar putea să fi dus la condamnări ilegale, iar dacă acordurile nu au respectat legea, condamnările ar putea fi revizuite. De asemenea, Toader a precizat că semnatarii protocoalelor ar putea răspunde penal.

"Am cerut public desecretizare tututor acestor protocoale pe care le ştim sau nu le ştim. Ce facem în urma cunoaşterii conţinutului? Stăm şi ne minunăm? Pe baza acestei colaborări s-au derulat procese, s-au judecat cauze, au fost condamnaţi oameni. Întrebarea este dacă noi ştim că pe lângă lege au fost astfel de instrumente, poate mai sunt, pe baza acestor instrumente juridice care adaugă la lege au fost condamnaţi oameni. Putem spune noi într-un stat de drept, atât cât e statul de drept în România structurat, asta e condamnare intrată în puterea stabilităţii raportului juridic şi atât sau trebuie să facem ceva să scoatem la lumină şi eventualul caracter nelegal pe care îl are protocolul, iar pe bază de consecinţă condamnări nedrepte pe care unii le-au suferit. Este doar un început descretizarea, dar e de văzut dacă protcoalele au adăugat la lege, dacă pe baza acestora au avut loc condamnări nelegale şi netemeinice", a declarat Tudorel Toader la Antena 3..

Ministerul a explicat că desecretizarea se face printr-un acord al celor care au semnat protocolul, iar, în ceea ce priveşte răspunderea, instanţa de contencios administrativ poate să evalueze dacă documentul este legal sau nu.

"Primul pas e să vrem, al doilea să ne adresăm instanţei de contencios să verifice legalitatea, după care avem proceduri fie extraordinare de revizunre a hotărârilor pronunţate pe baza procedurilor. Mai există încă o direcţie de abordare care nu este în competenţa mea, dacă nu cumva semnatarii s-au substituit legiutorului, dacă nu cumva s-a creat un conflict juridic de natură constituţională", a precizat ministrul.

Referitor la protoculul ÎCCJ - SRI, ministrul a spus: "Nu trebuia să-l încheie, să-l aplice şi din momentul aflării trebuia să-l denunţe şi să ceară desecretizarea".

"Dacă vorbim de răspunderea juridică, trebuie să vedem ce tip de răspundere juridică. Dacă desecretizându-l, declarându-l legal sau nelegal de instanţă să vedem care e fapta ce a general nelegalitate, dacă e infracţiune răspunderea e strict penală a celor care l-au semnat", a completat ministrul Justiţiei.



12