"Da’De Ce (nu) îmi iubesc țara?", la Muzeul de Artă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

"Da’De Ce (nu) îmi iubesc țara?", la Muzeul de Artă

Cultură 17 Februarie 2017 / 12:10 970 accesări

Muzeul de Artă Constanţa găzduieşte, în perioada 17 februarie - 1 aprilie 2017, o serie de ateliere de creaţie artistică încununate de o expoziţie, în cadrul proiectului „Da’De Ce (nu) îmi iubesc țara?”. Primul atelier a avut loc vineri, 17 februarie 2017, începând cu ora 9.00, în cadrul Centrului pentru Educaţie Interculturală, aflat în incinta muzeului. Muzeul de Artă Constanţa este partener în acest proiect alături de Asociația Da’DeCe din Bucureşti - promotorul de proiect -, de Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti şi de Muzeul de Artă din Cluj.

Prin proiectul „Da’De Ce (nu) îmi iubesc țara?”, cei patru parteneri şi-au propus să interogheze sentimentul de patriotism într-o manieră colaborativă, prin întâlnirea creativă dintre copii și artiști și prin organizarea unei campanii naționale pe diferite canale media. Proiectul va fi implementat în perioada februarie - octombrie 2017 în cadrul muzeelor de artă din București, Cluj-Napoca și Constanța și va consta într-o serie de ateliere în care artiști vizuali, actori și dansatori vor descoperi, alături de copiii de 8 -12 ani, ce înseamnă patriotismul și conceptele atașate acestuia, precum diversitate și toleranță.

Raluca Bem Neamu, managerul acestui proiect, susține că „Ideea proiectului mi-a venit de la o nevoie personală și instituțională de a descompune, expune și analiza un sentiment profund, dar rareori obiectivat: patriotismul. Ne interesează ce gândesc copiii despre țară, ce înseamnă pentru ei România, cu ce o asociază, ce sentimente au față de ea, iar artiștii îi vor inspira să găsească în ei înșiși răspunsuri și reacții autentice, departe de clișeele unei reacții imediate influențate de cei din jur sau de media”.

Proiectul va cuprinde 22 de ateliere de artă contemporană, în urma cărora va rezulta o serie de expoziții interactive, care vor spune într-un mod sincer și neconvențional povestea descoperirii sentimentului de patriotism de către copii. Atelierele au început la Cluj din 15 februarie, iar în București se vor desfășura începând cu 15 aprilie. Din data de 1 iunie, timp de 4 luni, va avea loc o campanie națională care va viza și diseminarea rezultatelor obținute la cele 22 de ateliere. Aceasta va fi realizată în media tradiționale și digitale.

La Constanța, întâlnirea cu arta contemporană va fi mediată de artista Ana Bănică și actorul Nicodim Ungureanu. La ateliere vor participa elevi de la de la Școala Gimnazială Nr. 38„Dimitrie Cantemir” și de la Școala Gimnazială Nr. 11 „Dr. Constantin Angelescu”, iar vernisajul expoziţiei, care va cuprinde lucrările realizate de micuții artiști, va avea loc în luna aprilie.

Evenimentul face parte din proiectul „Da’De Ce (nu) îmi iubesc țara?” și este co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Mai multe detalii despre programul evenimentului, cât şi descrierile îndrumătorilor implicaţi în proiect pot fi găsite pe site-ul promotorului de proiect: http://www.asociatiadadece.ro/.12