De ce MAE a blocat declaraţia UE pe tema mutării ambasadelor la Ierusalim

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ministerul de Externe explică De ce MAE a blocat declaraţia UE pe tema mutării ambasadelor la Ierusalim
Politică 12 Mai 2018 / 15:30 487 accesări 2 comentarii

Ministerul Afacerilor Externe explică, într-un comunicat de presă, motivul pentru care România a ales să blocheze o declaraţie comună a UE prin care ar fi fost condamnate iniţiativele de mutare a ambasadelor din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

"Ținând cont de contextul regional deosebit de complicat și în urma unei analize complexe a textului propus aprobării statelor membre de către Serviciul European de Acțiune Externă, la nivelul MAE s-a considerat că textul este unul lipsit de echilibru, prin punerea accentului pe un singur element, respectiv mutarea reprezentanțelor diplomatice europene în Israel la Ierusalim. Menționăm, de asemenea, că poziții similare au fost adoptate și de alte state membre UE, Ungaria și Cehia. În urma procesului de analiză desfăşurat la nivelul SEAE, s-a convenit transmiterea unei declaraţii în numele Înaltului Reprezentant Federica Mogherini", a precizat Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat de presă.

România, Cehia şi Ungaria au blocat planurile de adoptare a unei declaraţii comune a Uniunii Europene prin care se condamna mutarea Ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim, potrivit postului israelian Channel Ten, care citează surse diplomatice, scrie Mediafax. Diplomaţi europeni şi oficiali israelieni au afirmat că declaraţia comună, elaborată la iniţiativa Franţei, ar fi urmat să prezinte un front unit european împotriva acţiunii Washingtonului.

Potrivit televiziunii, declaraţia comună ar fi subliniat că Ierusalim ar trebui să fie capitala a două state - Israel şi Palestina, statutul oraşului ar trebui rezolvat doar în urma negocierilor de pace, iar ţările UE nu vor urma exemplul SUA privind mutarea ambasadei la Ierusalim.

Autoritatea Palestiniană a condamnat, sâmbătă, poziţia adoptată de România, Cehia şi Ungaria, care au blocat planurile de adoptare a unei declaraţii comune a Uniunii Europene prin care se condamna mutarea Ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim, relatează agenţia Wafa.

”Poziţia celor trei state intră în contradicţie totală cu politica UE şi reprezintă o încălcare clară a dreptului internaţional, a rezoluţiilor ONU, a convenţiilor de la Geneva şi a principiilor drepturilor omului”, se arată într-un comunicat emis de ministerul de Externe al Autorităţii Palestiniene.

Potrivit comunicatului, Autoritatea Palestiniană mulţumeşte statelor care au susţinut declaraţia de condamnare a mutării ambasadei SUA la Ierusalim şi consideră România, Ungaria şi Cehia responsabile pentru blocarea adoptării acestei declaraţii şi pentru toate consecinţele care vor urma.

Loading...

2 comentarii

Ion 21:26:31 / 13 Mai 2018
Constanta

Ati fost si veti ramane un partid de tradatori de tara hotii si poate si criminali

MIHAI 18:39:55 / 18 Mai 2018
DE CE A BLOCAT ?

Capra raioasa merge cu coada-n sus. Cand politica interna si externa a Romaniei ajunge pe mana unora ca Dragnea, Dancila si senilul Cand politica romaneasca ajunge pe mana unora ca Gragnea, Dancila si Melescanu si se asociaza punctului de vedere unguresc, inseamna ca in UE s-a creat o sitatie mai mult decat ingrijoratoare. Capra raioasa PSD si guvernul sau nu numai ca umbla cu coada-n sus manifestand "mandrie nationala" si independenta patriotica, dar, cu ocazia centenarului (Marea Unire), se face complice cu ungurii care se manifesta permanent dusmanos fata de Romania. Atitudinea celor trei sinistre personaje, dovedeste nu doar ticalosia, ci si atitudinea laşă. indiferenta, a cetatenilor. Guvernul pesedisto-libertin, prin atitudinea sa se face complice la crimele israeliene impotriva palestinienilor, crime declansate de masura luata de SUA care-si ignora aliatii si sprijina agesiunile israeliene.

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.Pagina a fost generata in 0.22 secunde