De ce se ține post în ziua Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Mare sărbătoare creștin-ortodoxă

De ce se ține post în ziua Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul?

Religie 28 August 2018 / 16:25 1504 accesări

Creștinii ortodocși cinstesc pe 29 august ultima sărbătoare din acest an bisericesc, și anume Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. Anul bisericesc începe în luna septembrie și se termină în august, anul următor. Tăierea capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul este ultima sărbătoare trecută cu cruce roșie din cursul calendarului bisericesc. Mai marii biserici spun că această sfântă sărbătoare este strâns legată de cea a Adormirii Maicii Domnului și Schimbarea la față a Domnului Iisus Hristos. Cele trei sărbători se învârt în jurul unei semnificații profetice cu privire la sfârșitul lumii actuale, o dată cu venirea în slavă a Domnului nostru Iisus Hristos când îi va judeca pe cei vii și pe cei morți.

Potrivit clericilor, Sfântul Ioan Botezătorul a fost un mare proroc, fiind printre puțini care l-au întâlnit pe Hristos. El a dus o viață de feciorie, trăind în pustietate, într-un continuu post și rugăciune. De aceea este dreaptă asocierea lui cu Mântuitorul, acesta fiind un prieten de-al său. Sfântul Ioan l-a întâmpinat pe Iisus și l-a botezat în apa Iordanului. Biserica îl cinstește pe acesta de mai multe ori pe an: 24 septembrie – Zămislirea Sfântului Ioan; 7 ianuarie – soborul Sfântului Ioan; 24 iunie – nașterea Sfântului Ioan; 29 august – Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul.

Zi de post

Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul este o zi de pocăință, întristare și post. În această zi nu se face dezlegare la mâncare de dulce, sărbătoarea având o semnificație deosebită. Postul pe care credincioșii îl țin în această sfântă zi nu se referă doar la întristarea din cauza uciderii lui Ioan Botezătorul. Foarte mulți alți martiri sunt pomeniți de Biserică fără ca acea zi să fie zi de post. Acest post are scopul de a aminti credincioșilor să se înfrâneze de la patimile trupești. Postul arată că îmbuibarea cu mâncare și băutură și desfrânarea lui Irod și a Irodiadei au dus la moartea Sfântului Ioan Botezătorul. El era trimisul lui Dumnezeu, dorind să îi cheme pe oameni la pocăință.

Există persoane care au susținut că ziua Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezatorul prefigurează Vinerea Patimilor. Și după cum postim în fiecare vineri, ca zi a răstignirii Domnului, tot astfel se cuvine să postim și în această zi.

Obiceiuri din această zi

Pentru ca familia să fie protejată de rele, în popor se spune că este interzisă folosirea cuțitului în această zi. Toate alimentele se rup cu mâna și este intezis cosumul de fructe și legume rotunde, cum sunt pepenii sau varza. În popor, din această zi se ține un post până la Înălțarea Sfintei Cruci. Postul nu apare în calendar, însă se spune că cei care-l urmează se vor curăța de păcate.12