De la Stilul de Viață la Succesul FIV: Strategii Personale pentru Maximizarea Șanselor de Concepție

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

De la Stilul de Viață la Succesul FIV: Strategii Personale pentru Maximizarea Șanselor de Concepție

23 Aprilie 2024 / 11:57 139 accesări

Infertilitatea reprezintă eșecul de a obține o sarcină după 12 luni de contacte sexuale regulate și neprotejate. Dacă sarcina nu apare în acest interval, atunci trebuie efectuată o consultație la un medic specializat în infertilitate.

Factorii care duc la infertilitate sunt: feminini, masculini și forme combinate. În cazuri de infertilitate s-au observat următoarele aspecte:

  • La femei pot fi probleme precum obstrucția trompelor uterine, probleme cu ovulația sau chiar absența ovulației, tulburări ale mucoasei uterine, endometrioză.
  • La bărbați apar modificările calitative și cantitative ale spermatozoizilor.
  • Pot fi și tulburări ce sunt prezente la ambii parteneri (asta în formele combinate de infertilitate.

Din punct de vedere medical, vârsta de 22-35 de ani este ideală pentru nașterea unui copil. Vârsta este un factor important, sunt cazuri în care femeile trecute de 35 de ani au nevoie de ajutor și sprijin medical (pentru că rata de scădere a calității și cantității ovocitelor se accentuează exponențial). Medicina modernă a evoluat și are instrumentele necesare pentru a ajuta o femeie să obțină o sarcină chiar și după 40 de ani, dar de subliniat faptul ca vârsta nu poate fi schimbată și vine cu multe complicații în obținerea sarcinii târzii. Fertilizarea in vitro (FIV) este o soluție în ziua de azi pentru cuplurile care își doresc să conceapă un copil.

Alegerea unei clinici specializate contează foarte mult, reduce semnificativ riscurile asociate cu așteptarea unui copil după 40 de ani. În unele cazuri eficacitatea FIV scade dacă cantitatea și calitatea ovocitelor nu este adecvată.

Sarcina la femeile cu vârsta mai mare de 40 de ani este o provocare serioasă pentru organism, fapt pentru care la aceste femei este nevoie de examinări la un specialist în reproducere umană asistată. Asistența medicală de înaltă calificare este de ajutor în conceperea și nașterea unui copil sănătos. La femeile cu o reducere bruscă a rezervei ovariene (ce împiedică concepția naturală a unui copil) se pot folosi ovocite congelate.

Un studiu din 2024 din Frontiers in Endocrinology prezintă modul cum anumiți factori ce țin de stilul de viață influențează rezultatele tratamentelor de reproducere asistată, precum fertilizarea in vitro (FIV). Rezultatele studiului arată că:

  • Femeile în vârstă au șanse mai mici de a obține o sarcină
  • Somnul adecvat și renunțarea la fumat pot crește șansele de a obține o sarcină prin tratament FIV
  • Fumatul la bărbați afectează negativ rezultatele unui tratament de fertilizare in vitro (FIV)
  • Obiceiurile alimentare sănătoase cresc șansele de succes FIV, precum cele din dieta mediteraneană
  • Consumul de ulei de măsline are efecte benefice asupra fertilității.

De asemenea, studiul sugerează și faptul că protocoalele pentru stimularea ovariană controlată la femei și transferul de embrioni sunt foarte importante pentru succesul obținerii unui test de sarcină pozitiv.

Histeroscopia este o tehnică de rutină în clinici, care este indicată înainte de FIV

Histeroscopia diagnostică la o clinică specializată în fertilizare in vitro, este indicată și în caz de sângerare vaginală anormală, malformație uterină, avorturi repetate, infertilitate, polipi, hemoragii, fibroame, sinechie uterină.

Unele femei pot avea fertilizări in vitro eșuate, acestea rămân în prezent un grup provocator de tratamente pentru medicii de specialitate. La aceste femei care se confruntă cu probleme de infertilitate, histeroscopia este efectuată în multe clinici de fertilitate înainte de încercări ulterioare de FIV. Ea poate descoperi anumite patologii ce trebuie corectate în mod eficient pentru restabilirea fertilității sau îmbunătățirea șanselor de a obține o sarcină.

O altă tehnică este ecografia transvaginală care facilitează de pildă evaluarea uterului, a endometrului și ovarelor în prima fază de examinare. Și histeroscopia este importantă în acest caz, ea ajută la vizualizarea directă a cavității endometriale și pune diagnosticul altor leziuni existente.

Conform unor date și previziuni medicale, aproximativ 70-80% dintre femeile din SUA vor dezvolta fibroame uterine până la vârsta de 50 de ani. În SUA sunt realizate aproximativ 200.000 de histerectomii în fiecare an din cauza fibromului uterin. Acesta este o cauză a infertilității și produce: menstruații abundente, durere, spotting, tulburări urinare, presiune pelvină, tulburări de tranzit intestinal.Ştiri recomandate

12