De Ziua Constanţei, Primăria organizează o... paradă (a se citi defilare)

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Propunerea Telegraf: „Constănţenii, liberi de ziua lor” De Ziua Constanţei, Primăria organizează o... paradă (a se citi defilare)
Administrație 15 Mai 2018 / 17:49 2516 accesări

După cum bine ştim, pe 21 mai, Biserica Ortodoxă îi cinstește pe Sfinții Mari Împărați și întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa, Elena, iar Primăria Municipiului Constanţa, pe constănţeni. Dacă până acum credeaţi că nu se va sărbători Ziua Constanţei, din cauză de ciocniri letale dintre profesionalismul celor care au depus proiecte şi rigorile complexe ale aparatului birocratic patronat de Primăria Constanţa sau din cauză de proceduri prescurtate într-un timp mult prea scurt etc., iată că funcţionarii care îşi primesc banii din taxele pe care le plătim noi au scos din mânecă un... eveniment.

Nu ştim dacă toţi constănţenii se simt reprezentaţi de o paradă, dar, ţinând cont de experimentele de anul trecut, când Amare Street Fest şi Art District (festivaluri de teatru de stradă, patronate de Primăria Constanţa şi, respectiv, Consiliul Judeţean Constanţa – n.a.) au scos în stradă zeci de mii de constănţeni şi turişti, este posibil să fie o idee interesantă. Sfătuim însă pe cei din Primărie să nu se umfle prea tare în pene, căci, ţinând cont de faptul că este singurul eveniment care serbează Ziua Constanţei, bieţii locuitori ai oraşului nu prea au de unde să aleagă sau cu ce să facă o comparaţie coerentă, nu? Şi sperăm din suflet să nu se apuce să compare evenimentele de teatru de stradă de anul trecut cu ce se va întâmpla acum, căci n-ar fi corect pentru sărmanii reprezentanţi ai instituţiilor care compun parada. Căci... nu v-am spus? Parada va fi formată din elevi şi, probabil, liceeni, care se bucură că au scăpat de şcoală, de pe la diverse unităţi de învăţământ din municipiu, sportivi, mai mari şi mai mici de pe la diferite cluburi şi reprezentanţi ai instituţiilor de sub umbrela Ministerului Administraţiei şi Internelor, care oricum n-au încotro. Vorba aceea: „Dacă-i ordin, cu plăcere”!

Astfel, Primăria invită pe toţi constănţenii să-i fie alături cu ocazia acestui eveniment, de Ziua Constanţei, adică 21 mai 2018. Parada va pleca de la ora 16.00, din faţa Sălii de Sport, de pe bulevardul Tomis, şi va ajunge la ora 17.00 în Piaţa Ovidiu. Din nou, nu vrem să fim răi, dar pare că evenimentele de anul trecut au marcat rău de tot administraţia locală, dat fiind faptul că singurul traseu posibil pentru paradă este tot cel al teatrului de stradă. Ne bucurăm însă să vedem că se preiau lucrurile frumoase şi bune din organizarea altora, sperăm ca şi cei 2.000 de constănţeni care participă la paradă, potrivit reprezentanţilor Primăriei, să simtă asta. Şi, potrivit reprezentanţilor Primăriei, asta este tot!

Evenimentul fără nume (am putea să-i spunem... „Constănţenii în stradă de Ziua Constanţei”, dar nu e bine, că se interpretează) pare asezonat cu puţin comunism, căci, în acele vremuri de tristă (pentru unii) amintire, se scotea poporul la paradă cu japca, nu că ar fi cazul nostru. Dar gândindu-ne la acele vremuri, când mergeam încolonaţi, în uniforme, în sunet de fanfară, cu pancarte şi steaguri, nu putem să nu ne întrebăm cum va arăta parada Primăriei din 2018. Căci nişte muzică trebuie să fie, că doar nu se merge aşa, pe muteşte, nişte uniforme trebuie să fie, că altfel nu dă bine în poză, nişte pancarte şi steaguri trebuie fluturate, că de, ne omoară nevoia de verticalitate a evenimentului. Aaa, şi pe vremuri i se spunea defilare.

Această iniţiativă, care, cu tot respectul, face parte din „hai să înjghebăm repede un eveniment, că ţipă ăştia”, va avea parte, probabil, de multe repetiţii, că altminteri nu are cum. Şi dacă tot va fi lumea din primărie atât de ocupată în perioada următoare, la sugestia mai multor colegi din redacţie, oferim autorităţilor, gratis (nu trebuie concurs de proiecte), o interesantă idee-experiment: „Constănţenii, liberi de ziua lor”. Nu ne lăsăm rugaţi să dezvoltăm ideea care este simplă şi, de aceea, genială (aici ne-a lovit modestia): în ziua de 21 mai 2018, toate instituţiile să aibă uşile deschise! Să se intre gratis la film (aici vorbeşte Primăria cu operatorii economici), teatru, muzee şi toate instituţiile. Adică acolo unde lumea înjură la ghişeu, să poată merge să vadă în ce constă munca acelui funcţionar nervos şi scârbos în cea mai mare parte a timpului. Poate că îl va înţelege altfel, poate că va descoperi şi partea sa umană, poate că astfel se mai coboară din nasuri şi se mai înalţă capete, poate că s-ar crea o legătură emoţională reală între funcţionarul public şi cel care îl plăteşte, poate că aţi dori să vedeţi ce se întâmplă în biroul x din Primărie de unde aşteptaţi de doi ani să vă vină un aviz sau o autorizaţie, poate... şi aici pot urma mulţi de... poate. Imaginaţi-vă cum ar fi ca toată Constanţa să fie în toată... Constanţa, sigur, programat, căci lumea normală munceşte până la 17.00, 18.00.

Aşadar, constănţeni, haideţi să ne întâlnim în toată Constanţa, după 18.00, ca să nu rămână parada singură şi stingheră în Piaţa Ovidiu, dat fiind faptul că unii mai şi muncesc sau sunt blocaţi în trafic. Hei, nenea cu parada, aşteptaţi-ne şi pe noi!!!!!!!

Redacţia TELEGRAFŞtiri recomandate

12
Pagina a fost generata in 0.1463 secunde